Antena 3 CNN Actualitate Ne aşteaptă o vară "ca la carte". Vezi prognoza meteo pentru următoarele cinci luni (VIDEO)

Ne aşteaptă o vară "ca la carte". Vezi prognoza meteo pentru următoarele cinci luni (VIDEO)

Ne aşteaptă o vară "ca la carte". Vezi prognoza meteo pentru următoarele cinci luni (VIDEO)
Sursa foto: Caldura
23 Mar 2009   •   12:34

Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), alături de ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, au sărbătorit, luni, Ziua Mondială a Meteorologiei.

Tema aleasă de Organizaţia Mondială a Meteorologiei pentru acest an a fost "Vremea, clima şi apa în era informaţiei".

În cadrul evenimentului, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a prezentat prognoza meteorologică pentru următoarele cinci luni.

Potrivit directorului ANM, din luna septembrie şi până în prezent, cantităţile de precipitaţii s-au dovedit a fi "ca la carte", iar următoarele luni se arată a fi normale din punct de vedere meteorologic, fără inundaţii sau secete. Probleme ar putea apărea, însă, în ultimele două luni ale verii.

Înainte de începerea prezentării, Ion Sandu a ţinut să precizeze că prognozele au fost realizate cu succes atât în anul 2007, cât şi în 2008.

Cu toate acestea, însă, deocamdată nu putem afla cum va fi vremea pe 1 mai, spre exemplu. Potrivit directorului ANM, "modelul cel mai puternic din lume, de la centrul european din Anglia, ne dă informaţii despre ce se întâmplă într-o lună, dar un ciclon care poate să producă aceste precipitaţii excedentare într-o anumită zonă se formează cu două-trei zile înainte ca acesta să aibă efect în România". Astfel, susţine Sandu, vom putea afla cu circa 10 zile înainte cum va fi vremea pe 1 mai.

PROGNOZA METEO PENTRU URMĂTOARELE CINCI LUNI:

În aprilie, cantităţile de precipitaţii vor fi foarte apropiate de normă, dar, susţine Ion Sandu, "acest lucru nu înseamnă că, în luna aprilie, într-un anumit judeţ, nu pot fi inundaţii pe râurile mici de pildă". Din punct de vedere agrometeorologic, la 30 aprilie vor exista câteva zone cu secetă.

În luna mai, temperaturile se vor încadra în limite normale pentru cea mai mare parte a ţării. La grâul de toamnă nu vor exista probleme.

Luna iunie va aduce cantităţi de precipitaţii apropiate de normă, însă ceva mai mici în partea de Sud-Est.

În iulie, vor fi cantităţi destul de mici de precipitaţii. Astfel, dacă prognoza se va realiza, anumite regiuni s-ar putea confrunta cu o uşoară secetă.

Luna august va depinde foarte mult de evoluţia lunii precedente. Din punct de vedere agrometeorologic, dacă se va realiza prognoza pentru luna iulie, va exista secetă destul de puternică pentru culturile de porumb.



Antena3.ro

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close