Antena 3 CNN Actualitate O nouă specie de dinozaur carnivor, descoperită în Spania

O nouă specie de dinozaur carnivor, descoperită în Spania

Oamenii de ştiinţă au anunţat, joi, descoperirea scheletului parţial al unei specii de dinozaur necunoscută anterior, în oraşul Cinctorres din provincia spaniolă Castellon, Spania.

O nouă specie de dinozaur carnivor, descoperită în Spania
Sursa foto: Pixabay
de Claudia Popovici    |    19 Mai 2023   •   20:51

Dinozaurul biped, denumit Protathlitis cinctorrensis, care a trăit cu aproximativ 126 până la 127 de milioane de ani în urmă, avea între 10 şi 11 metri lungime şi cântărea aproximativ două tone.

Acesta făcea parte dintr-o clasă numită Spinosauridae, al cărui membru cel mai mare, Spinosaurus, s-a numărat printre cei mai mari dinozauri carnivori din istorie.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Cu un craniu alungit şi uşor asemănător cu cel al unui crocodil şi dinţii curbaţi şi zimţaţi, pregătiţi să sfâşie carnea prăzii, dinozaurul biped trăit în timpul Cretacicului într-o regiune costieră luxuriantă aflată în estul Spaniei, relatează Reuters, citat de Agerpres. 

Dinozaurul recent descoperit, al cărui nume ştiinţific înseamnă "campion din Cinctorres" - cu referire la titlul cucerit în 2021 în UEFA Europa League de echipa de fotbal Villarreal din oraşul cu acelaşi nume situat în apropiere  a fost identificat după un schelet parţial, constând în osul maxilarului superior drept, un dinte şi cinci vertebre.

Citeşte şi: Noi specii de insecte, identificate pentru prima dată în România. Imagini inedite!

Printre alţi dinozauri excavaţi la Cinctorres se numără un dinozaur erbivor de mari dimensiuni, cu gât lung, doi dinozauri bipezi erbivori mai mici şi un alt exemplar de teropode care nu era la fel de mare ca Protathlitis. De asemenea, au mai fost excavate fosile de diverşi crocodili, rechini şi peşti.

Noua descoperire consolidează ideea că, la începutul Cretacicului, două linii de Spinosauridae - cea strânsă legată de Baryonyx şi mai apropiată de Spinosaurus - au ocupat partea vestică a Europei, apoi au migrat în Africa şi Asia, unde s-au diversificat, a spus geologul şi coautorul studiului Sergio Meseguer, de la aceeaşi universitate.

×
Subiecte în articol: dinozaur Spania
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close