Antena 3 CNN Actualitate Părintele Vasile Ioana, despre tradiția cu „să nu te speli” de Bobotează: "Doamne fereşte! Noi am sfințit apa de aici, nu de la chiuvetă"

Părintele Vasile Ioana, despre tradiția cu „să nu te speli” de Bobotează: "Doamne fereşte! Noi am sfințit apa de aici, nu de la chiuvetă"

Părintele Vasile Ioana a adus clarificări la modul în care unii credincioşi au interpretat superstițiile din popor de Bobotează potrivit cărora nu trebuie să te speli pe motiv că "se spurcă apele".

Părintele Vasile Ioana, despre tradiția cu „să nu te speli” de Bobotează: "Doamne fereşte! Noi am sfințit apa de aici, nu de la chiuvetă"
Sursa foto: Youtube Părintele Vasile Ioana
de Claudia Popovici    |    06 Ian 2022   •   21:40

În fiecare an, pe 6 ianuarie, preoții sfințesc apele, iar cei care se stropesc sau se îmbăiază în apa asfințită sunt feriți de rele şi de boli.

Totuși, dacă stropirea cu agheasmă este permisă, există anumite obiceiuri sau superstiții din popor, potrivit cărora nu este bine să te speli pe cap sau să speli haine, pentru că „se spurcă apele"

În acest context, părintele Vasile Ioana, a venit cu o serie de clarificări.

„Tot apare întrebarea dacă avem voie astăzi să consumăm, pentru uzul casnic, apa de la chiuvetă? Categoric da.

„Nu este în regulă să nu te speli opt zile"

Astăzi, firea apelor s-a schimbat în har. Apa acum are o putere dumnezeiască. Dar dacă mâncăm după-amiază, nu înseamnă că nu mai spălăm vasele.

„Doamne ferește! Noi am sfințit apa de aici nu la chiuvetă"

Sau diseară nu înseamnă că nu îmi fac duș. Nu este în regulă să nu te speli opt zile. Dacă nu ne-am spăla opt zile, ar fi o mare problemă mâine la slujbă când vom ajunge.

Ce vreau să zic este că noi am sfințit apa de aici, dar nu am sfințit toată apă de la Apa Nova, de la chiuveta de acasă.

De aceea, puteți folosi apa liniștiți. Apa sfințită este agheasma în care s-a invocat harul Duhului Sfânt.

Dar asta nu înseamnă să nu vă spălați opt zile, Doamne ferește!”, a spus Părintele Vasile Ioana.

×
Subiecte în articol: parintele vasile ioana Boboteaza
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close