Antena 3 CNN Actualitate Dumitru Prunariu despre pericolul asteroizilor care se îndreaptă către pământ: "Oricând se poate întâmpla o coliziune"

Dumitru Prunariu despre pericolul asteroizilor care se îndreaptă către pământ: "Oricând se poate întâmpla o coliziune"

În aceste zile astronauții și oamenii de știință s-au reunit pentru a discuta despre noile tehnologii dezvoltate pentru a devia orbitele astfel încât să evite pericolul impactului cu Terra.

Dumitru Prunariu despre pericolul asteroizilor care se îndreaptă către pământ: "Oricând se poate întâmpla o coliziune"
de Mihaela Bîrzilă    |    03 Iul 2022   •   17:28

Ziua steroidului, care se serbează pe 30 iunie a fost inițiată chiar de un român, Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spațiu, invitat în direct de la Luxemburg.

Cât de mare este pericolul ca asteroizii să lovească pământul în viitorul apropiat? Care sunt ultimele informații de la oamenii de știință?

Dumitru Prunariu: Am creat instituții internaționale care să detecteze asteroizii periculoși care pot impacta pământul, să le calculeze orbitele și să calculeze probabilitatea cu care aceștia ar putea lovi Pământul. De asemenea, am creat instituții în cadrul Organizației Națiunilor Unite care reunesc agențiile spațiale principale, mari, puternice, pentru a crea tehnologii de deviere a orbitelor unor asteroizi periculoși.

Problema mare pe care o avem acum este să determinăm cât mai mulți dintre aceștia steroizi. Oricând se poate întâmpla o coliziune cu un asteroid, mai mare sau mai mică.

În 2013 un asteroid a lovit pământul în apropierea orașului Celiabinsk. A rănit 1300 de oameni, a spart geamurile întregului oraș. Acum 50.000 de ani, un asteroid cu un diametru de cam 30-40 de metri, de data aceasta unul din fier, a căzut în Statele Unite, în zona Flagstaff din Arizona și a făcut un crater de peste un kilometru diametru, cu o adâncime de 180 de metri! Deci vă dați seama cât de mici sunt și cât de mari pagube pot să producă.

Noi căutăm, din punct de vedere științific, să determinăm cât mai mulți dintre aceștia steroizi, să găsim metode de a salva omenirea. Iar pentru a informa publicul larg despre acest pericol care persistă oricând. Oricând poate să vină un asteroid, așa cum îți vine chinta roială la poker, poate să cadă și una asteroid.

Să informăm populația asupra acestui pericol, dar și asupra tehnologiilor care sunt dezvoltate. 

Câți dintre colegii dumneavoastră aţi întâlnit la Luxemburg în aceste zile?

Dumitru Prunariu: Mulţi oameni de ştiinţă, şase astronauți au venit din Statele Unite, au venit din Europa, am venit eu din România. Eu sunt chiar vicepreședintele Fundației Asteroid, care organizează aceste manifestări internaționale.

Am avut 4 ore de transmisiune live din studiourile RTL ale Luxemburg-ului, care au fost preluate inclusiv de posturi mari de știri din lumea întreagă, inclusiv CNN. Și în afară de aceasta, am transmis 24 de 24 de ore informații, interviuri, reportaje, manifestări diverse culturale, științifice, educaționale care se organizează cu ocazia acestei zile internaționale.

×
Subiecte în articol: Dumitru Prunariu asteroizi
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close