Antena 3 CNN Actualitate Pesta porcină africană, confirmată în două gospodării şi o fermă din localităţile Potlogi şi Răcari

Pesta porcină africană, confirmată în două gospodării şi o fermă din localităţile Potlogi şi Răcari

Pesta porcină africană, confirmată în două gospodării şi o fermă din localităţile Potlogi şi Răcari
Sursa foto: Foto: pixabay.com
26 Iul 2019   •   19:54

Pesta porcină africană a fost confirmată în două gospodării şi o fermă din localităţile Potlogi şi Răcari, se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmboviţa.

Potrivit sursei citate, Instituţia Prefectului a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa, ca urmare a confirmării apariţiei virusului de pestă porcină africană în judeţ, după cum urmează: oraşul Răcari, localitatea Mavrodin - ferma comercială de creştere şi îngrăşare; oraşul Răcari, localitatea Ghimpaţi - o gospodărie; comuna Potlogi, sat Româneşti - o gospodărie, se precizează în comunicat.

Au fost adoptate, în cadrul şedinţei, planurile de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli şi au fost aprobate următoarele decizii: de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană şi de informare a proprietarului/fermierului cu privire la focare şi măsuri; de ucidere în caz de confirmare a pestei porcine africane cu confirmare de trimitere/cu confirmare de primire.

Totodată autorităţile au decis instaurarea zonelor de protecţie şi de supraveghere şi demararea unei acţiuni de informare a cetăţenilor cu privire la focare şi măsuri.

Au fost stabilite şi zonele de restricţie în jurul focarelor: zona de protecţie de 3 km şi zona de supraveghere de 10 km.

"Precizăm că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale. Totodată, solicităm sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de către stat. Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, ea având un puternic impact la nivel economic şi social", se mai arată în comunicatul Prefecturii Dâmboviţa. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: pesta porcina africana gospodarii
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close