Antena 3 CNN Actualitate Planul cu care ministrul Novak vrea să ”corecteze lipsurile” din sportul românesc: ”Trebuie să tragem o linie pragmatică, să identificăm problemele”

Planul cu care ministrul Novak vrea să ”corecteze lipsurile” din sportul românesc: ”Trebuie să tragem o linie pragmatică, să identificăm problemele”

Ministrul Sportului, Eduard Novak, spune că o Strategie Națională pentru Sport 2021-2032 este soluția pentru rezolvarea problemelor din sportul românesc. Acesta susține că rezultatele României la JO de la Tokyo ”erau de așteptat” pentru că ”din 2016 până la sfârşitul ciclului olimpic, nu s-a schimbat absolut nimic”.

Planul cu care ministrul Novak vrea să ”corecteze lipsurile” din sportul românesc: ”Trebuie să tragem o linie pragmatică, să identificăm problemele”
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    10 Aug 2021   •   18:53

Eduard Novak a listat, într-un mesaj pe Facebook, problemele cu care se confruntă în momentul de față sportul românesc și care, consideră el, ar putea fi rezolvate prin Strategia Națională pentru Sport 2021-2032.

”În primul rând, aș dori să-i felicit din suflet pe toți cei care s-au sacrificat timp de patru ani, pentru a se pregăti și califica la această ediție. Sportivi, antrenori, staff și toți cei care au fost lângă acești sportivi minunați. Însă trebuie să tragem o linie pragmatică, să analizăm, să identificăm problemele care ne blochează și nu reușim unde alții reușesc.

S-au încheiat aceste Jocuri Olimpice cu rezultate care erau de așteptat. De așteptat, pentru că, din 2016 până la sfârșitul ciclului olimpic, nu s-a schimbat absolut nimic. Mă refer la organizarea sportului românesc, la o direcție clară, la o strategie asumată de toți cei implicați.

Care sunt cele mai mai probleme care ne blochează:

1. Dezorganizarea sportului. Toți factorii implicați, toate ministerele finanțatoare își au propriile interese, fără un interes comun, național. 
2. Cheltuirea banilor pe proiecte care nu sunt sustenabile și, mai mult decât atât, sunt nepotrivite pentru performanță. 
3. Finanțarea exclusivă de proiecte pe termen scurt, fără a avea un scop olimpic clar. 
4. Nivelul de profesionalism și de pregatire a antrenorilor și a staff-ului tehnic. 
5. Sistemul de perfecționare a antrenorilor. 
6. Activitatea cluburilor sportive, foarte slabă din toate punctele de vedere. 
7. Lipsa de proiecte olimpice multianuale sustenabile ale federațiilor, centrate pe performanță. 
8. Sistemul de salarizare a antrenorilor, care nu este diferențiat pe niveluri de performanță. 
9. Lipsa personalului cu competență pe sport în cadrul MTS.
10. Lipsa unei strategii clare a sportului românesc, care să dea direcția tuturor factorilor implicați în sport. 
11. Lipsa infrastructurii specifice pentru sporturile care ne pot aduce rezultate olimpice.

Rezolvare

Elaborarea Strategiei Naționale pentru Sport 2021-2032, care va corecta toate aceste lipsuri enunțate mai sus. 

Cu toate că există probleme și că rezolvarea lor integrală este un proces de durată, am cea mai mare încredere că avem șansa de a readuce sportul românesc pe o cale de performanță si competitivitate la nivel internațional!”, a scris Eduard Novak pe Facebook.

×
Subiecte în articol: Eduard Novak Ministrul Sportului sport
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close