Antena 3 CNN Actualitate Ploi torențiale și vijelii în mare parte din țară. Anunțul meteorologilor

Ploi torențiale și vijelii în mare parte din țară. Anunțul meteorologilor

În jumătatea vestică a țării se vor înregistra până la 30 de litri pe metrul pătrat, iar riscul de formare a viiturilor este foarte mare. Ploile abundente vor fi însoțite de vijelii și descărcări electrice.

Ploi torențiale și vijelii în mare parte din țară. Anunțul meteorologilor
Sursa foto: Știri de Beclean & Facebook/Belu Sorin
de Adelina Miron    |    10 Mai 2022   •   11:00

Banat, Crișana, Oltenia, Transilvania, Carpații Occidentali, Carpații Meridionali și vestul Munteniei sunt principalele zone vizate de fenomene extreme. În restul teritoriului, ele se vor manifesta pe spații mult mai restrânse.

Din punct de vedere termic, atmosfera va fi plăcută, chiar dacă temperaturile de astăzi sunt ușor mai scăzute față de ieri.

Maximele de astăzi nu vor depăși 25 de grade Celsius. În Capitală sunt așteptate ploi, iar temperatura maximă va fi de 20 de grade.

Un val de aer cald va pătrunde mâine în țara noastră, astfel că joi și vineri se va depăși pragul de 30 de grade prin zonele sudice.

„Pentru următoarele zile, în contextul în care procesul de încălzire va fi din ce în ce mai accentuat culminând cu înregistrarea unor valori termice în a doua parte a săptămânii de peste 30 de grade Celsius, manifestările de instabilitate atmosferică să fie şi ele mai violente cu o intensitate mai mare, dat fiind căldura, acest efect termic care îşi va pune amprenta asupra dezvoltărilor noroase", a spus Gabriela Băncilă, director în cadrul ANM la Antena 3.

Ieri a fost Cod Galben de instabilitate atmosferică în 21 de județe, între orele 13 și 21. În intervalul menționat, în Transilvania, Maramureș și local la munte s-au înregistrat descărcări electrice, averse torențiale, intensificări ale vântului și, izolat, grindină.

În județul Cluj a plouat abundent cu grindină, iar canalizarea orașului Cluj nu a mai făcut față volumului mare de apă. Ploaia și grindina au pus la pământ și culturile din comuna Brâncovenești din județul Mureș, iar în pădurile din Făgăraș viitura a scos mai mulți arbori din rădăcini.

Județele afectate au fost Satu-Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița Năsăud, Bihor, Cluj, Mureș, Harghita, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Caraș Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Timișoara, Dâmbovița și Prahova.

 

 

 

×
Subiecte în articol: ploi vijelii Transilvania grindina
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close