Antena 3 CNN Actualitate Precizări privind legea dării în plată. Cum se face impozitarea

Precizări privind legea dării în plată. Cum se face impozitarea

Precizări privind legea dării în plată. Cum se face impozitarea
17 Mai 2016   •   13:05

Imediat după ce Ministerul de Finanțe a explicat cum se va face impozitarea imobilelor restituite prin legea dării în plată au apărut și opiniile diferite ale consultanților fiscali. Discuțiile privesc valoarea la care trebuie aplicat impozitul.

Ministerul de Finanțe spune că impozitul de plată, al cărui nivel depinde de durata deținerii proprietății și de valoarea tranzacției, trebuie aplicat la valoarea debitului, conform Codului Fiscal. Potrivit acestuia, dacă bunurile imobiliare au fost dobândite într-un termen de până la trei ani inclusiv, anterior vânzării, impozitul este de 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv și de 6.000 lei + 2% la valoarea care depășește 200.000 lei inclusiv, dacă prețul este mai mare decât această valoare. Cota de impozit pentru imobilele avute în proprietate mai mult de trei ani este 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv și de 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depășește 200.000 lei inclusiv, dacă prețul este mai mare decât această valoare.

Aplicarea impozitului la valoarea debitului este dezaprobată de consultantul fiscal, Adrian Bența. ”Ministerul Finanțelor a ales calea cea mai ușoară. Eu aș pleda pentru aplicarea acestuia la valoarea construcției”, spune el. Diferențele nu sunt mici. Un impozit de 2% la o valoare suplimentară de 50.000 de euro semnifică faptul că imprumutații vor plăti în plus 1.000 de euro. Dar cum se alege valoarea de piață? ”Ar putea să fie valoarea clădirii regăsite în cataloagele notarilor. Eu personal, aș opta către această din urmă grilă pentru că aceasta ar fi un element deja cert utilizat în practica de zi cu zi”, spune Bența pentru Digi24.

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close