Antena 3 CNN Actualitate Primăria Capitalei vrea să dea un milion de lei, ca să afle cum poate scăpa de ciorile din Cișmigiu

Primăria Capitalei vrea să dea un milion de lei, ca să afle cum poate scăpa de ciorile din Cișmigiu

Primăria Capitalei ar putea cheltui un milion de lei din bugetul public pentru ciorile din Cișmigiu, mai exact pentru un studiu de fezabilitate în acest sens.

Primăria Capitalei vrea să dea un milion de lei, ca să afle cum poate scăpa de ciorile din Cișmigiu
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Milena Niță    |    27 Ian 2022   •   10:05

În calendarul investițiilor scrie că Municipalitatea alocă suma menţionată către Administrația Lacuri Parcuri și Grădini, pentru studiul "Ciorile din Grădina Cișmigiu, vecini cu aripi", potrivit digi24.ro.

Astfel, Primăria condusă de Nicuşor Dan vrea duse ciorile din Cişmigiu şi plăteşte ca să afle care este reţeta.

"Primarul a alocat un milion de lei pentru anul 2022, ca să studieze vecinii de peste drum. Cu alte cuvinte, pentru niște hârtii care să analizeze pe două hectare de ce survolează ciorile parcul Cișmigiu. 

Este cât se poate de real, se poate documenta în bugetul ALPAB pe anul 2022. Eu m-aș fi bucurat să aloce sume mai mari pentru vecinii fără aripi. Adică... copiii și persoanele care vin să tranziteze sau să se bucure de un parc bucureștean", spune Adrian Vigheciu, consilier general PMB.

Până în prezent, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, nu a comentat informaţia.

Propunerea de proiect  “CIORILE DIN GRĂDINA CIȘMIGIU | VECINI CU ARIPI”  a fost depusă în cadrul procesului de bugetare participativă și declarată eligibilă de către comisia de selecție și evaluare din cadrul Primăriei Municipiului București, în baza H.C.G.M.B.  244/2021.

În ce constă acest studiu?

Proiectul ”Ciorile din Grădina Cișmigiu/Vecini cu Aripi“ a fost propus și votat de bucureșteni în cadrul programului de bugetare participativă. 
În proiectul de buget pentru anul 2022 ALPAB a solicitat suma de  500.000 lei pentru implementarea acestuia,  sumă care va fi analizată. 

Primarul General consideră că aceasta trebuie diminuată și va face o propunere în acest sens în cadrul bugetului care va fi supus votului CGMB. 

Studiul constă în stabilirea cauzelor care generează migrația zilnică a stolului de ciori în Cișmigiu, în intervalul iunie-noiembrie, prin intermediul unui studiu de mediu realizat de către biologi experți în ornitologie precum și stabilirea unor măsuri de către specialiști în mediu, care să reducă impactul migrației stolului de ciori sau să o elimine total, într-un mod minim invaziv față de natură. 

Care este scopul acestui studiu de fezabilitate?

Ideea acestui proiect a pornit de la frustrarea acumulată a vizitatorilor parcului și a locatarilor zonelor adiacente față de prezența ciorilor în Cișmigiu. Deși în ultimii ani au fost făcute eforturi pentru spălarea mobilierului și a aleilor din Grădina Cișmigiu în sezonul cald, acestea sunt insuficiente și costisitoare. Vegetația, monumentele și mobilierul istoric au foarte mult de suferit din pricina ciorilor.

Pentru a găsi cele mai bune soluții pentru problema mizeriei cauzate de stolul de ciori care înnoptează (zilnic, între lunile iunie-noiembrie) în Grădina Cișmigiu e necesară înțelegerea, în primul rând, cauza migrației și comportamentul păsărilor. Un studiu de mediu (ornitologic) corect realizat ar putea furniza și cele mai bune soluții pentru îndepărtarea ciorilor din Grădina Cișmigiu.

×
Subiecte în articol: ciori bani Nicușor Dan
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close