Antena 3 CNN Actualitate Profesorii din Iaşi vor protesta în faţa clădirii unde se va ţine şedinţa de Guvern

Profesorii din Iaşi vor protesta în faţa clădirii unde se va ţine şedinţa de Guvern

Profesorii din Iaşi vor protesta în faţa clădirii unde se va ţine şedinţa de Guvern
16 Mar 2010   •   12:54

Nicio zi fără proteste. Cadrele didactice din Iaşi vor protesta, miercuri, în timpul şedinţei de Guvern care va avea loc acolo. Nemulţumirea dascălilor este legată de salariile diminuate. Mult mai drastici, profesorii din Buzău au refuzat să facă marţi cursuri. 160 de şcoli au rămas închise. Totodată, sindicatele afiliate Federaţiei Educaţiei Naţionale continuă protestele până pe 25 martie, în timp ce Cartel Alfa anunţă mitinguri şi greve de avertisment până pe 4 aprilie.

Aproximativ 1.500 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) vor participa, miercuri, la Iaşi, la un marş de protest. Acesta va fi organizat în timpul şedinţei de Guvern care se va desfăşura la Universitatea "Al. I. Cuza".

Potrivit Mediafax, marşul de protest va începe la ora 14:30, de la Stadionul "Emil Alexandrescu" şi se va încheia la ora 17:00, după ce sindicaliştii vor mărşălui pe Bulevardul Carol I până la Universitatea "Al. I. Cuza".

Profesorii din Buzău nu au intrat la ore

În vreme ce la Iaşi profesorii se pregătesc de proteste, cei din Buzău nu au intrat marţi la ore. Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău susţine că protestul e ilegal şi îi ameninţă pe dascăli că vor fi sancţionaţi.

Profesorii sunt nemulţumiţi că şi-au primit salariile pe luna trecută mult diminuate. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că profesorii îşi primesc salariile conform legii, în timp ce dascălii se plâng că iau cel mult 60% din cât ar trebui. Diferenţele de opinie vin din interpretarea diferită a legislaţiei în vigoare.

În ceea ce priveşte drepturile băneşti câştigate în instanţă de către profesori, banii vor veni începând cu anul 2011, conform unei ordonanţe a Guvernului Boc. Sindicaliştii spun că vor continua protestele şi săptămâna viitoare.

Proteste în ţară

Sindicatele afiliate Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) continuă protestele în mai multe oraşe mari. Până pe 25 martie, în fiecare zi, vor picheta sediile prefecturilor din mai multe judeţe. Seria acţiunilor începe marţi la Tulcea, urmând ca pe 18 martie Federaţia Educaţiei Naţionale din Alba să protesteze în stradă.

Pichetele continuă la Caraş-Severin - pe 23 martie şi se va încheia pe 25 martie, la Sibiu şi Braşov. Salariaţii din Educaţie sunt nemulţumiţi ca si au primit salariile pe februarie taiate, de asemenea sunt nemultumiti de lipsa măsurilor sociale pentru persoanele care vor fi disponibilizate şi, nu în ultimul rând, de problema sporurilor salariale neacordate.

În acelaşi timp, federaţia sindicală Alma Mater a decis, luni, organizarea de pichetări, greve de avertisment şi mitinguri, la nivel local, până pe 4 aprilie. De la începutul lunii iunie, sindicaliştii din învăţământ ar putea declanşa greva generală. În plus, pentru perioada următoare au anunţat proteste şi sindicaliştii din învăţământul superior.

Antena3.ro


×
Subiecte în articol: protest educatie profesori sedinta guvern
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close