Antena 3 CNN Actualitate Profit uriaș al băncilor după majorarea ROBOR. Cu cât ar fi fost mai mici ratele, dacă băncile ar fi ascultat de Mugur Isărescu

Profit uriaș al băncilor după majorarea ROBOR. Cu cât ar fi fost mai mici ratele, dacă băncile ar fi ascultat de Mugur Isărescu

Profit impresionant al băncilor după majorarea ROBOR. Acestea au făcut un profit de peste 12 miliarde de lei în primele 6 luni, cu aproape 3 miliarde de lei mai mult față de anul trecut.

Profit uriaș al băncilor după majorarea ROBOR. Cu cât ar fi fost mai mici ratele, dacă băncile ar fi ascultat de Mugur Isărescu
Sursa foto: hepta
de Gabriel Dano    |    04 Sep 2022   •   11:04

În tot acest timp, peste 31.000 de români au cerut amânarea ratelor, iar peste 14.000 au cerut trecerea de la ROBOR la IRCC.

Dacă în primele 6 luni ale anului 2021 profitul băncilor era de 9,4 miliarde de lei, cu un ROBOR mediu de 4, 6 %, iată că anul acesta profitul a crescut cu 2,7 miliarde de lei ajungând la 12,1 miliarde de lei, cu un ROBOR care se menține în jurul pragului de 8%, din totalul celor 490.000 de români care au credite calculate cu indicele ROBOR, aproape 10 % au cerut amânarea ratelor sau au trecut de la indicele ROBOR la indicele IRCC, pentru că ratele au crescut foarte mult în ultimul an.

Dacă ar fi să luăm un exemplu concret, pentru a vedea cu cât au crescut ratele, atunci, pentru un credit în valoare de 250.000 de lei, luat pe o perioadă de 30 de ani, rata calculată în prezent cu indicele ROBOR de 7,93% este de 2.462 de lei mai mare decât anul trecut cu 1.357 de lei, iar anul trecut indicele ROBOR era doar de 1.6%.

Dacă ar fi să calculăm și cât ar fi rata, cu un indice ROBOR de 6%, cât susținea guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, că ar fi trebuit să fie, atunci rata ar fi fost mai mică cu 320 de lei, adică 2102 lei", a transmis reporterul Antena 3 Ioana Câșlaru.

×
Subiecte în articol: robor Mugur Isarescu IRCC
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close