Antena 3 CNN Actualitate Programul Noua Casă începe de pe 15 august. Ce fel de locuințe își pot achiziționa românii

Programul Noua Casă începe de pe 15 august. Ce fel de locuințe își pot achiziționa românii

Românii își vor putea cumpăra o locuință prin programul "Noua Casă" de pe 15 august. Guvernul a făcut o serie de modificări la acest program, printre cele mai importante numărându-se creșterea plafonului maxim la 140 de mii de euro. În cazul unui astfel de credit, crește și avansul.

Programul Noua Casă începe de pe 15 august. Ce fel de locuințe își pot achiziționa românii
Sursa foto: Pexels
de Gabriel Dano    |    14 Aug 2020   •   07:00

Plafonul maxim de 140 de mii de euro valabil pentru "Noua Casă" e mai mult decât dublu față de cel de la Prima Casă. E valabil doar pentru achiziția unei locuințe mai noi de cinci ani. Avansul pentru acest tip de credit crește până la 15%.

Românii care doresc să cumpere o casă cu un avans de 5% pot face acest lucru și prin programul "Noua Casă". Plafonul maxim pentru acest avans de 5% este ceva mai mare, de 70.000 euro și poate fi accesat doar pentru achiziția unei locuințe vechi.

Dacă vorbim despre apartamente vechi, procentul de garantare a crescut de la 40% la 50%. În cazul locuințelor noi, procentul de garantare a ajuns de la 50% la 60%.

Însă, cei care vor să aplice pentru un astfel de credit trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere în care confirmă că nu dețin o altă locuință mai mare de 50 de metri pătrați utili. Dacă beneficiarul deține deja una, aceasta trebuie să fi fost achiziționată printr-un alt program, nu prin Prima Casă. Cei care achiziționează o casă prin acest program nu o vor putea vinde în următorii cinci ani.

Ce tipuri de locuinţe pot fi cumpărate prin programul "Noua Casă"

Persoanele care apelează la programul Noua Casă pot achiziţiona următoarele categorii de locuinţe:

  • locuinţe noi, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;
  • locuinţe consolidate, destinate achiziţionării, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL;
  • alte categorii de locuinţe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL, care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi încadrate în categoriile prevăzute la lit. a) şi b).

×
Subiecte în articol: noua casa
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close