Antena 3 CNN Actualitate Proteste extinse în ţară: Mii de angajaţi de la Finanţe şi-au întrerupt activitatea | Mesajul transmis de sindicaliști

Proteste extinse în ţară: Mii de angajaţi de la Finanţe şi-au întrerupt activitatea | Mesajul transmis de sindicaliști

Proteste spontane la Ministerul de Finanţe şi în ţară. Mii de angajaţi au ieşit din birouri şi nu au mai vrut să muncească. Nu sunt de acord cu ordonanţa Guvernului, redactată chiar de Ministerul Finanţelor, care aduce austeritate în instituţiile de stat.

Proteste extinse în ţară: Mii de angajaţi de la Finanţe şi-au întrerupt activitatea | Mesajul transmis de sindicaliști
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Aug 2023   •   19:34

Mii de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au intrat joi în grevă spontană nemulţumiţi de măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

"Este o formă de grevă spontană pe care colegii noştri au adoptat-o deja. Nu este controlabilă de sindicat. Noi vroiam să pornim pe 22 (august a.c.) aceeaşi acţiune de protest, dar între timp, colegii noştri s-au supărat şi mai tare şi au ieşit în forme spontane.

Să vedem cum le controlează Guvernul pe care l-am anunţat. (...) Din ce ştiu acum, la prima mână, la nivel naţional, sunt vreo 15.000 de persoane la protest", a declarat, joi, Vasile Marica, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, la protestul spontan declanşat de angajaţii din Ministerul de Finanţe.

Update 17:45 - Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, le promite angajaţilor care protestează majorări salariale cuprinse între 15 şi 20%.

Ministrul Marcel Boloş îi roagă pe protestatari să îl lase să meargă la Marcel Ciolacu pentru a discuta aceste majorări.

Update 17:25 - Premierul Marcel Ciolacu nu îl demite pe ministrul Marcel Boloş după acest scandal.

Potrivit surselor politice, mesajul lui Ciolacu este că dacă PNL este nemulţumit de Marcel Boloş să îi retragă sprijinul politic.

15 demisii din minister sunt acum pe masa lui Marcel Boloş, în timp ce au început protestele şi în alte oraşe din ţară.

Update 17:15 - Protestatarii cer demisia ministrului Marcel Boloş şi ameninţă cu blocaje în toată ţara!

Ministrul Marcel Boloş vorbeşte în faţa angajaţilor.

Angajat către ministrul Boloş: "Am venit să creşteţi salariile, nu să le tăiaţi!"

Update 16:50 - O directoare din minister, de la Direcţia Juridică, a demisionat în faţa lui Marcel Boloş, în lacrimi.

Colegii au aplaudat gestul ei.

Update 16:30 - Sindicatele din finanțe declanșează proteste naționale.

Sunt nemulțumiți de proiectul Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, afirmând că pierd 700 de lei sau locurile de muncă. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Ministrul Marcel Boloş, către protestatari: Vă rog să avem un dialog civilizat!

Oamenii strigă "demisia" şi "vrem salarii".

Update 16:25 -  Ministrul Marcel Boloş a ieşit din biroul său pentru a discuta cu protestatarii. Este însoţit de secretarul general al ministerului Lucian Heiuş.

Angajaţii Ministerului de Finanţe sunt nemulţumiţi şi spun că nu vor să oprească greva. 

Se protestează deja în Timiș, Gorj, Brăila, Hunedoara, Vâlcea, Dolj și Giurgiu!

Update 16:18 - Protestatarii au fost anunţaţi că ministrul Finanţelor va ieşi să discute cu ei.

Oamenii au fost rugaţi să plece de pe holul ministerului pentru a putea ieşi ministrul Marcel Boloş.

Update 16:10 - Blocul Național Sindical informează că protestele spontane se extind și la alte unități fiscale din țară. 

Liderul Sed Lex, Vasile Marica, spune că protestul spontan de joi al angajaților Ministerului de Finanțe s-a extins în toată țara. El afirmă că este posibil ca guvernul să intre într-un "blocaj financiar foarte puternic".

"Sunt mari șanse să apară proteste spontane necontrolabile, deoarece s-au acumulat frustrări foarte mari în cadrul Ministerului Finanțelor, nu neapărat legat de voucherele de vacanță sau de bani, ci e legat de sistem, de modul în care sunt tratați oamenii. A venit acum bomboana de pe colivă cu această ordonanță. În momentul în care noi încercam să le spunem că trebuie o grilă de salarizare separată, ne trebuie egalizarea salariilor în sistem, că avem oameni în același birou cu salarii diferite... Acum e un protest spontan care nu e organizat de sindicate. Colegii noștri nici nu vor neapărat să fim pe aici. În țară la ora actuală au început protestele", spune Vasile Marica.

Liderul Sed Lex spune că este posibil ca guvernul să intre într-un "blocaj financiar foarte puternic".

"Eu nu cred că mâine (vineri - n.r.) va lucra cineva. La ora actuală, la nivel național, din informațiile pe care le am la prima mână, sunt vreo 15.000 de persoane (care protestează - n.r.", adaugă Marica.

Potrivit surselor Antena 3 CNN, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, este apărat de SPP de furia oamenilor din minister. Protestatarii sunt în faţa biroului său, la Ministerul de Finanţe, dar ministrul refuză să iasă şi să le vorbească.

Angajaţii de la ANAF Craiova au ieşit în stradă.

Şi Trezoreria Râmnicu Vâlcea protestează în aceste momente.

Este un scandal uriaş în aceste momente la Ministerul Finanţelor

 Angajaţii plănuiesc ca din 22 august să blocheze ANAF-urile, să blocheze vămile şi Direcţiile Antifraudă.

Câteva zeci de angajați ai Ministerului Finanțelor protestează joi, chiar în sediul instituției, împotriva prevederilor din proiectul de ordonanță de urgență privitor la reforma bugetarilor.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și premierul Marcel Ciolacu au prezentat săptămâna trecută pe larg informații din proiectul de OUG.

Aceasta prevede desființarea posturilor vacante din administrație, scăderea numărului de șefi, tăierea voucherelor de vacanță pentru bugetarii cu venituri brute peste 10.000 de lei lunar și alte reduceri de costuri.

Comunicatul sindicatului Sed Lex

Declansam protestele la nivel national

Azi, 10 august 2023, la Ministerul Finanțelor a avut loc ședința Consiliului Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe convocat de urgență în urma apariției proiectului Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, care conține prevederi referitoare la:

- Plafonarea sporului de conditii vatamatoare la 1000 de lei

- Indemnizatia de hrana nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei

- Voucherele de vacanta nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei

- Anularea posturilor vacante

- Desfiintarea biroului si functiei de sef birou

- Normative personal: 10 functii de executie pt serviciu, 20 functii de executie pt directie, 40 functii de executie pt directie generala

Ultima forma prevede posibilitatea conducatorului institutiei sa decida daca ofera o functie de executie sefului de birou/serviciu a carui functie se desfiinteaza. Daca ofera o functie si nu exista una vacanta, toti cei care ocupa o functie de executie in structura vor intra la concurs, structura urmand sa se diminueze cu minim un post.

Liderii sindicatelor județene membre, prezenți la ședința Consiliului Național, au hotărât să respingem în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în forma actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) și la pierderea locurilor de muncă.

Această solicitare se adaugă celorlalte 2 revendicări specifice, respectiv:

- Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcție, grad profesional și gradație în cadul sistemului fiscal

- Introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaționale ”finanțe” și a unei grile de salarizare corespunzătoare complexității activității desfășurate

Pentru susținerea acestor revendicări s-a hotărât declanșarea acțiunilor de protest la nivel national, astfel:

- În data de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, protest cu încetarea lucrului, în fața tuturor sediilor instituțiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcții/birouri vamale, direcții antifraudă.

- Concomitent cu protestele din teritoriu, in data de 22 august 2023, intre orele 8,30-10,30, va fi organizat un protest în fața sediului Ministerului Finanțelor, la care fiecare sindicat județean va trimite un număr de minim 10 reprezentanți

- Protestele vor continua din data de 24 august 2023, în funcție de evoluția eventualelor discuții cu reprezentanții Guvernului și de dorința membrilor și nemembrilor de sindicat în ceea ce privește soluționarea revendicărilor noastre legitime.

La întâlnirea de azi au participat și colegi din cadrul Ministerului Finanțelor, nemulțumiți de preconizatele măsuri, care și-au exprimat sprijinul, chiar dacă nu sunt membri de sindicat.

Este un moment crucial pentru noi, asemănător celui din 2010, care a fost o reușită datorită solidarizării tuturor angajaților din sistemul fiscal.

Nu mai este vorba despre sindicat, este vorba de venitul și locul de muncă al fiecaruia dintre noi precum și de poziția pe care o merităm în viitoarea lege a salarizării.

Declansam protestele la nivel national Azi, 10 august 2023, la Ministerul Finanțelor a avut loc ședința Consiliului...

Publicată de Finanțe Sed Lex pe Joi, 10 august 2023

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close