Antena 3 CNN Actualitate PSD propune ajutor financiar pentru elevii primiţi la facultate fără BAC. Boc cere retragerea proiectului

PSD propune ajutor financiar pentru elevii primiţi la facultate fără BAC. Boc cere retragerea proiectului

PSD propune ajutor financiar pentru elevii primiţi la facultate fără BAC. Boc cere retragerea proiectului
Sursa foto: Foto: Intact Images
03 Oct 2011   •   09:48

Noi prevederi ale proiectului de lege promovat de Ecaterina Andronescu ies la iveală. Deputatul PSD cere acordarea unui ajutor financiar "cel puţin la nivelului ajutorului de şomaj", pentru elevii care se vor putea înscrie la facultate deşi nu au promovat examenul de bacalaureat, informează Mediafax.

Legea nu se aplică, însă, şi în cazul celor care au luat Bac-ul. Proiectul prevede ca tinerii absolvenţi de liceu, care au promovat examenul "maturităţii" şi sunt admişi la facultate nu mai pot solicita acordarea unui acest tip de ajutor, sau a unuia de şomaj.

"Absolvenţii anului pregătitor care promovează şi examenul de bacalaureat pot beneficia de echivalarea totală sau parţială a studiilor efectuate în anul I al programului de lidenţă şi pot continua studiile, în condiţiile stabilite de senatul universităţii", mai prevede proiectul la alin. 1 indice 3, iar alin. 1 indice 4 stabileşte că "absolvenţii de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat beneficiază de finanţare în şcolile postliceale de stat, organizate în reţeaua MECTS", se mai arată în proiectul propus de parlamentarul PSD.

Mai mult decât atât, potrivit textului propunerii, absolvenţii învăţământului liceal care au dobândit "formal, nonformal sau informal competenţe profesionale" pot susţine gratuit examen de certificare a calificării şi pot dobândi certificat de calificare şi suplimentul descriptiv al certificatului pe parcursul anului şcolar, conform unei metodologii şi planificări elaborate de inspectoratele şcolare.

Proiectul a fost semnat de 30 de senatori PSD ai grupului din Senat.   

Emil Boc: E o "tâmpenie populistă"

Premierul Emil Boc cere liderilor USL să retragă proiectul de lege care permite absolvenţilor de liceu să se înscrie la facultate deşi nu au luat bacalaureatul.

"Ce dovada mai buna de populism decat ultima propunere a psd ca cei care nu au luat bacalaureatul sa poata fi inscrisi la facultate si sa-si continue studiile"

În vreme ce premierul vede iniţiativa opoziţiei ca pe un act de populism, liderii PSD şi PNL îi critică pe guvernanţi pentru că nu le-au oferit nicio alternativă tinerilor care au picat examenul.

"Domnul Boc este în opoziţie că, dacă e la putere, înseamnă că are majoritate. Şi înţeleg că are o problemă în general cu legile opoziţiei că nu se strâng ai lui de la putere să le respingă. În al doilea rând, o să vorbesc cu doamna Andronescu - că nu e iniţiativa mea sau a domnului Antonescu - şi o să retragem proiectul de lege imediat ce domnul Boc vine şi ne spune care este programul Guvernului pentru cei 100.000 de tineri rămaşi practic fără nicio şansă", a declarat Ponta.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close