Antena 3 CNN Actualitate Sfaturi preţioase în pandemie de la psihologul Mirela Zivari. Ce trebuie să facem pentru a nu intra în depresie

Sfaturi preţioase în pandemie de la psihologul Mirela Zivari. Ce trebuie să facem pentru a nu intra în depresie

Folosirea excesivă a reţelelor de socializare poate duce la depresie. Aşa arată un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la două universităţi de prestigiu din Statele Unite şi China. Cercetătorii au descoperit că în perioada pandemiei, oamenii au fost mult mai activi pe reţelele de socializare. Totodată în perioada de criză, mult tind să îşi ia cele mai multe informaţii din mediul online.

Sfaturi preţioase în pandemie de la psihologul Mirela Zivari. Ce trebuie să facem pentru a nu intra în depresie
Sursa foto: Pixabay
de Iulia Gorgorin    |    07 Oct 2020   •   07:00

Prin urmare, oamenii de ştiinţă recomandă pauze de socialmedia, în timpul unei crize sanitare, precum pandemia de COVID-19.

Psihologul Mirela Zivari, a vorbit în exclusivitate la Antena 3, despre ce trebuie să facem pentru a nu intra în depresie.

''Depresia este o tulburare de mai multe tipuri şi care ar putea să fie invocată în momentul în care folosim în exces o reţea de socializare (...) Este un lanţ vicios în care odată intrat este foarte greu să poţi rezolva o dependenţă, pentru că tulburarea de impuls este una dintre cele mai dificile patologii cu care noi, ca şi pshioterapeuţi ne confruntăm.

Pe lângă depresie, apar tulburări alimentare şi există o corelaţie directă între socialmedia şi obezitate. Lucrurile sunt foarte complexe, iar ceea ce noi ar trebui să învăţăm din această perioadă de pandemie, nu sunt numai măsurile de protecţie fizice, ci şi cele referitoare la sănătatea mentală.

Pâna la apela la un consult de specialitate, oamenii ştiu că stând împreună, vorbind despre ceea ce îi deranjează, ceea ce îi supără, reprezintă un exerciţiu foarte bun de ventilaţie şi astfel, s-ar putea, fiind împreună cu oamenii dragi ţie care îţi acordă suport, acele forme grave de depresie să nu se instaleze.

E vorba de mişcare, de a ieşi din zona ta de confort şi de a reîncerca, dând o semnificaţie scăzută evenimentului neplăcut, fie că ai fost dat afată de la serviciu, sau că ţi-a scăzut salariul, o semnificaţie atât de mică, încât să îţi pui în mişcare acele mecanisme de adaptare, de reinventare, pentru că putem să descoperim, tocmai într-o perioadă de criză, că suntem capabili să facem mult mai multe lucruri decât făceam înainte'', a spus Mirela Zivari, psiholog.

×
Subiecte în articol: mirela zivari sfaturi pandemie
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close