x close

Q&A. Detalii explozive din cel mai mare dosar de corupţie, EADS

de S.T.    |    18 Apr 2015   •   22:40

De mai bine de 10 ani, dosarul EADS pare să fie pentru mulţi grei ai politicii de la noi o problemă apăsătoare.

Atenţia către această afacere judiciaro-politică pare că a crescut în România, dar răspunsuri tot nu avem, a arătat Alessandra Stoicescu, sâmbătă, la "Q&A".

Nume mari de demnitari şi oameni de afaceri din România, Germania şi nu numai s-au tot vehiculat în legătură cu această afacere de sute de milioane de euro.

Dosarul EADS face referire la un contract de securizare a frontierelor, în care au fost date enorm de multe şpăgi.

Jurnalistul Vlad Georgescu, cel care a şi făcut plângere în acest caz, a făcut noi dezvăluiri, în cadrul emisiunii "Q&A cu Alessandra Stoicescu".

El a vorbit despre EADS ca fiind cel mai mare dosar de corupţie.

La ce refera acest dosar?

Jurnalistul Vlad Georgescu a vorbit despre implicarea în semnarea acestui contract a fostului cancelar german Gerhard Schroder.

"Implicaţia este gigantică, fiindcă discutăm de cel mai mare concer din domeniul militar de armament, care a fost creat sub presiunea politică exclusivă a fostului cancelar Gerhard Schroder, care a scris în toată presa că va încerca să reprezinte interesele Germaniei prin această companie care s-a format, ea fiind o umbrelă europeană şi marele concurent al americanilor", a spus Vlad Georgescu.

Potrivit jurnalistului, "prin sistemul de şpagă, prin sistemul de studii de fezabilitate, care au fost nişte studii fantome făcute în 24 d ore, sub nişte condiţii de râs, Germania şi-a asigurat nişte avantaje enorme".

Potrivit procurorilor, contractul EADS a fost semnat în anul 2004 de ministrul de interne Marian Săniuţă.

Procurorii DNA spun că multe dintre acte ar fi fost încheiate după ce mai mulţi foşti miniştri şi demnitari din MAI ar fi primit mită.

Sandra Stoicescu a prezentat istoria acestei afaceri:


DNA NU ŞTIE UNDE E DOSARUL EADS!

”Nu pot să spun că nu există la noi acest dosar, dar eu nu am fost informată despre existenţa lui la DNA. Ar putea să rezulte două lucruri: fie nu există, fie poate să existe, dar nu este în faza în care să poată fi comunicat ceva. Vă daţi seama că, dacă ar fi existat un dosar şi ar fi fost ceva, am fi comunicat. Este de interes public major. Dacă ar fi existat un dosar şi ar fi fost întrunite condiţiile pentru a fi comunicate măcar informaţii minimale, atunci le-am fi comunicat. Deci sunt două posibilităţi: ori dosarul EADS nu există la DNA, ori există, dar nu sunt întrunite acele condiţii care să facă posibilă comunicare”, a declarat purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, scrie stiripesurse.ro.


Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, declara, recent, că "dosarul EADS se află în lucru".

"Când o să înceapă urmărirea penală faţă de persoane, o să vă spun”, declara ea.

Kovesi nu le-a precizat însă jurnaliştilor nici unde se află în lucru (în ţară, la DNA sau în străinătate, la Parchetul din Munchen), nici dacă s-a început sau nu urmărirea penală in rem (asupra faptei).

Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii "Q&A cu Alessandra Stoicescu"

Citeşte mai multe despre:

EADS Q&A Q&A cu Alessandra Stoicescu
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati