Antena 3 CNN Actualitate Rafila, despre categoria de persoane care ar trebui să beneficieze de testare gratuită COVID-19

Rafila, despre categoria de persoane care ar trebui să beneficieze de testare gratuită COVID-19

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut precizări despre proiectul de lege prin care se va implementa obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. În momentul de față, proiectul se află în stadiul de draft.

Rafila, despre categoria de persoane care ar trebui să beneficieze de testare gratuită COVID-19
Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
de Adelina Miron    |    10 Dec 2021   •   12:38

Alexandru Rafila a vorbit despre categoria de persoane care ar trebui să beneficieze de testare gratuită pentru obținerea certificatului verde pentru a putea merge la locul de muncă. Acesta a mai explicat și de ce forma prezentă a proiectului prevede 11 teste gratuite pe lună.

„Noi trebuie să stabilim în primul rând o perioadă în care o persoană care se gândește să se vaccineze beneficiază de teste gratuite. Vă dau un exemplu. Distanța între două doze de vaccin este de maxim 42 de zile. Dacă cineva hotărăște să se vaccineze și se administrează doza întâi, doza a doua poate după 21 de zile, după 30 de zile și așa mai departe. O astfel de persoană ar trebui să beneficieze, în mod evident, de testare. Atunci ne-am gândi să facem un sistem. De cd 11 teste pe lună? Pentru că o lună are în principiu 22 de zile lucrătoare, să îi asigure accesul la serviciu. Despre asta este vorba”, a declarat Alexandru Rafila.

Categoriile de români care vor putea merge la muncă. Condițiile pentru obținerea certificatului verde

În forma actuală a proiectului de lege, certificatul verde va fi eliberat pentru persoanele vaccinate cu prima doză cu valabilitate până la programarea următoarei doze, pentru persoanele vaccinate cu schema completă, pentru persoanele trecute prin boală cu valabilitate de 180 de zile, pentru persoanele testate cu test antigen rapid cu valabilitate de 48 de ore sau pentru persoanele testate cu test PCR cu valabilitate de 72 de ore.

Angajații vor avea la dispoziție 11 teste pe lună asigurate din bugetul de stat, chiar dacă lucrează la privat sau la stat.

Pentru cei care nu prezintă certificatul verde, contractul individual de muncă va fi suspendat de drept fără plata drepturilor salariale. Suspendarea încetează când angajatul prezintă certificatul verde.

Angajatorii care nu vor solicita certificatul verde vor fi sancționați cu amendă de la 10.000 de lei la 100.000 de lei.

×
Subiecte în articol: Alexandru Rafila teste COVID-19 testare
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close