Antena 3 Actualitate Reacția MAE după incidentele din Valea Uzului: Solicităm părţii ungare să se abţină de la provocări

Reacția MAE după incidentele din Valea Uzului: Solicităm părţii ungare să se abţină de la provocări

de S.T.    |    07 Iun 2019   •   17:09
Reacția MAE după incidentele din Valea Uzului: Solicităm părţii ungare să se abţină de la provocări
Sursa foto: Foto: captură Antena 3

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat în urma incidentelor de la Valea Uzului și a declarațiilor făcute de oficiali ungari.

Printr-un comunicat de presă, MAE solicită părţii ungare să se „abţină de la provocări”.

„Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm acuzaţiile şi limbajul inacceptabil utilizat de oficialul de la Budapesta, solicitând părţii ungare, aşa cum a făcut-o şi anterior, să se abţină de la provocări şi de la escaladarea tensiunilor, alimentate inclusiv prin prezenţa la cimitirul internaţional din Valea Uzului a unui înalt oficial ungar - prezent în România, din câte cunoaştem, fără o invitaţie oficială a părţii române - şi prin prezentarea distorsionată a situaţiei din Valea Uzului şi a evenimentelor de la data de 6 iunie.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază caracterul internaţional al cimitirului din Valea Uzului şi dreptul neîngrădit al fiecărui stat să îşi comemoreze eroii înhumaţi în acel cimitir. Totodată, aminteşte că forţele de ordine au asigurat ordinea publică în zonă şi au comunicat că pe timpul desfăşurării evenimentului nu au existat violenţe între participanţi sau între participanţi şi forţele de ordine.

Partea română reaminteşte că a făcut în permanenţă apel la calm şi moderaţie, constatând cu regret o atitudine contrară a oficialilor ungari, atât prin declaraţiile publice cât şi prin incitările transmise pe reţelele sociale.

Partea română rămâne deschisă la dialog pentru identificarea, de o manieră constructivă şi echilibrată, a unor soluţii practice care să fie acceptate de întreaga comunitate locală, români şi maghiari deopotrivă.

Ministerul Afacerilor Externe informează, totodată, că, la data de 7 iunie, a transmis o notă verbală MAECE ungar, prin care exprimă protestul ferm faţă de profanarea, din nou, a simbolurilor statele ale României în cursul unei manifestaţii neautorizate la Ambasada României de la Budapesta a unor grupuri extremiste, xenofobe şi antisemite din Ungaria: Mişcarea celor 64 de Comitate şi Partidul Mi Hazank. Gravitatea acestor fapte este indiscutabilă şi reclamă o acţiune fermă a autorităţilor publice ungare în virtutea obligaţiilor internaţionale privitoare la securitatea Misiunilor Diplomatice şi la protejarea demnităţii lor. Este, de asemenea, revoltător faptul că profanarea însemnelor de stat ale României cu însemne revizioniste şi revanşarde s-a făcut în prezenţa echipajelor poliţiei ungare, a cărei responsabilitate elementară ar fi fost de a preveni aceste fapte. Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă, de asemenea, consternarea pentru faptul că autorităţile de la Budapesta nu au prevenit repetarea profanării însemnelor de stat ale României, în ciuda solicitărilor ferme în acest sens ale Statului Român.

Ministerul Afacerilor Externe solicită imperativ autorităţilor ungare să descurajeze şi să condamne prin toate instrumentele legale la dispoziţie aceste manifestări şi, de asemenea, să demareze cu celeritate o anchetă cu privire la vinovaţi şi la pasivitatea echipajelor de poliţie. De asemenea, MAE cere autorităţilor de la Budapesta să se abţină de le orice gesturi de natură să contribuie la escaladarea situaţiei”, se precizează în comunicatul  MAE.

×
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close