Antena 3 CNN Actualitate Referendumul invalidat la Roşia Montana, chiar dacă românii au spus DA în proporţie de 74%

Referendumul invalidat la Roşia Montana, chiar dacă românii au spus DA în proporţie de 74%

Referendumul invalidat la Roşia Montana, chiar dacă românii au spus DA în proporţie de 74%
Sursa foto: Foto: Mediafax
10 Dec 2012   •   00:00

Procesul electoral la referendumul desfăşurat duminică în mai multe comune şi oraşe din Alba s-a încheiat la orele 23,00, cu două ore mai târziu decât la alegerile parlamentare, fără a fi înregistrate incidente.

Potrivit Biroului Electoral Judeţean pentru referendum, la consultarea publică organizată, duminică, în 35 de oraşe şi comune din judeţul Alba privind mineritul din Apuseni şi proiectul de la Roşia Montană s-au prezentat 43,20 la sută din cetăţenii cu drept de vot, astfel încât referendumul a fost invalidat din cauza prezenţei reduse.
   
Pentru ca referendumul să fie validat, prezenţa la vot trebuia să fie de jumătate plus unu dintre alegătorii înscrişi în listele electorale permanente, respectiv ca aproximativ 36.500 de persoane să-şi fi exercitat dreptul de vot.

Potrivit un exitpoll CCSB, la cererea Antena 3, rezultatele au fost următoarele:

La întrebarea de referendum „Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în Muntii Apuseni şi a exploatǎrii de la Roşia Montanǎ?" cum aţi
rǎspuns?

DA:   74 %
NU:   21%
Nu ştiu / Nu răspund:  5 %


Exploatarea resurselor minerale poate fi un motor de creștere economică, o cale pentru depășirea crizei și austerității în România.Nimeni nu spune că nu trebuie exploatate resursele, mai ales că și piața internațională este favorabilă în acest sens. Prețul aurului va depăși 2.000 de dolari pe uncie în anul 2013.

Dar atunci când vorbim despre resurse naturale, este necesară transparența - să știe tot românul cât câștigă statul, cât câștigă  investitorul, cât câștigă românii și mai ales ce s-a întâmplat cu banii intrați la buget.

România poate să spună da exploatării resurselor naturale cu două condiții: creșterea participației statului și majorarea redevenței pentru matalele neferoase. Avem un bun natural, putem să îl agregăm în economia națională.

Putem să creștem astfel pensiile și salariile și să facem investiții în drumuri, școli și spitale. Dar avem nevoie de transparență în actul decizional, în modul de cheltuire a banului public. Aici intervine rolul societății civile, care trebuie să apere democrația și interesele cetățenești.  De aceea, este timpul să se treacă de la o opoziție sterilă, bazată demagogie, la o opoziție constructivă din  care să câștigăm cu toții și statul și noi toți, românii de rând.

Referendumul din Apuseni este despre repornirea mineritului într-o zonă cu tradiție minieră, acolo unde a existat industrie și locuri  de muncă bazate din minerit. Se pare că oamenii din Apuseni își leagă  viitorul tot de minerit și de exploatarea resurelor naturale.

Rezultatele participării la vot indică o prezență destul de mare la referendum, dovadă că oamenilor le pasă. Este un referendum al lor, despre viitorul lor. De asta poate prezența la referendum este mai mare decât participarea la parlamentare.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close