Antena 3 CNN Actualitate Regele Charles al III-lea, vizită istorică în România | Recepţie cu 300 de invitaţi la Palatul Cotroceni

Regele Charles al III-lea, vizită istorică în România | Recepţie cu 300 de invitaţi la Palatul Cotroceni

Vizita Regelui Charles al III-lea în România va avea un caracter privat, urmând ca monarhul să aibă o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, ca gest de curtoazie.

de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Iun 2023   •   14:32

Update 20:57 Regele Charles al III-lea a ajuns la reședința sa de pe Valea Zălanului, acolo unde a fost întâmpinat de localnici cu flori

Regele Charles a ajuns cu mașina la casa sa din Valea Zălanului în județul Covasna. El a fost așteptat de mai mulți localnici chiar la poarta proprietății. Regele britanic a mers în mijlocul lor, a strâns mâna cu fiecare din ei și s-a îmbrățișat cu femeile și copiii care i-au oferit flori.

Valea Zălanului este un sat în comuna Malnaș din nordul județului Covasna. Localitatea care are foarte puțini locuitori se află în Munții Baraolt din Transilvania.

Regele Charles al III-lea a ajuns vineri în Românie. După sosirea de la aeroport, monarhul a fost primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis.

Update 17:15: Imagini de la dineul dat cu ocazia vizitei în România a Regelui Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea a început vineri prima călătorie oficială în străinătate după ceremonia de încoronare. Este prima vizită a regelui Charles în România după încoronarea sa ca monarh al Marii Britanii și a doua vizită externă de după încoronare.

"Majestatea Vostră bine aţi revenit în România, tara pentru care de-a lungul timpului aţi dezvoltat o afecțiune aparte. Ne onorează faptul că prima vizită în străinătate de la încoronarea Majestății Voastre are loc în ţara noastră. Pentru români acesta reprezintă un mesaj extrem de important, că legăturile cu aceste locuri rămân la fel de strânse şi după preluarea acestor responsabilități.

Vă transmit în numele tuturor românilor aprecierea şi recunoștința noastră pentru implicarea autentică în protejarea şi celebrarea unor valori care țin de însăși identitatea naționala: natura, peisajul rural din țara noastră, dar și moștenirea culturală bogată", a transmis Klaus Iohannis.

Regele Charles salută relaţia specială cu România şi vrea intensificarea relațiilor bilaterale

"Când am venit aici am simțit o legătură profundă cu România. (...) Întotdeauna m-am simțit ca acasă în România. În toţi aceşti ani am avut bucuria de a putea călători prin toată ţara şi am întâlnit români din toate domeniile. Am avut astfel posibilitatea de a fi martor la prima mână a dezvoltării extraordinare care a avut lor şi care este, trebuie să spun, o mărturie a energiei, inovativităţii şi rezilienţei dumnevoastră.

Am întâlnit oameni şi am fost foarte impresionat de noua generație, tineri români întreprinzători, o resursă importantă, oameni care se ridică la înălţimea provocărilor lumii moderne, activi în toate domeniile, de la tehnologie la eco-turism, protecţia mediului, producerea de materiale de construcție ecologice. Am fost inspirat de numeroșii oameni pe care i-am întâlnit, care lucrează neîncetat pentru alţii. (...) Aşa cum am mai spus, am ajuns să iubesc România", a transmis Regele Charles al III-lea. 

Update 16.30 Regele Charles al III-lea a fost primit de Klaus Iohannis la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis l-a primit astăzi în cadrul unei ceremonii oficiale pe Regele Charles al III-lea al Marii Britanii. la Palatul Cotroceni. A fost o ceremonie oficială, cu intonarea imnurilor celor două țări.

Regele a salutat garda de onoare în limba română. Potrivit Administrației Prezidențiale, vor urma fotografia oficială, convorbiri private și o întâlnire cu autoritățile statului, reprezentanții societății civile și Corpul Diplomatic și alocuțiune.

Majestatea sa a fost primul suveran din istorie care a semnat Cartea de Onoare. Președintele României l-a invitat pe acesta să semneze și mare i-a fost uimirea să afle că este primul.

Citește și: Regele Charles al III-lea, primit de Klaus Iohannis la Cotroceni: "Nu ştiam că sunt primul" 

"Sunt cumva primul...Nu ştiam că sunt primul", a spus Regele Charles al III-lea.

Update 15:35 A început ceremonia oficială a primirii monarhului britanic.

În cadrul ceremoniei au fost intonate cele două imnuri, ale României și ale Marii Britanii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Regele Charles a salutat Garda de la Cotroceni în limba română: "Bună ziua!"

Update 15:30 Regele Charles al III-lea a ajuns la Palatul Cotroceni, unde a fost întâmpinat de președintele Klaus Iohannis.

Update 15:00: Avionul regelui Charles al III-lea a aterizat pe Aeroportul Băneasa din București. Este prima vizită oficială a unui monarh britanic în țara noastră.

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii va petrece cinci zile în România într-o vizită de natură privată. Aceasta reprezintă prima vizită a unui monarh al Regatului Unit în România, deși Charles a avut o prezență constantă în țara noastră înainte de a deveni rege.

În ziua de vineri, 2 iunie, regele Charles al III-lea va avea o întâlnire de curtoazie cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, programată pentru ora 15:30.

Cei doi vor avea discuții private, urmate de o întâlnire cu reprezentanții autorităților statului, ai societății civile și ai Corpului Diplomatic.

În onoarea înaltului oaspete este organizată o petrecere cu 300 de invitaţi, printre care Patriarhul Daniel, premierul Nicolae Ciucă şi liderul PSD Marcel Ciolacu.

Ulterior, regele va merge în regiunea Transilvaniei, unde va ajunge la proprietățile sale de la Valea Zălanului, în comuna Malnaș, județul Covasna.

Vizita la Viscri, județul Brașov, unde deține mai multe proprietăți, este programată pentru marți, 6 iunie, ultima zi a șederii regelui Marii Britanii în România.

Potrivit unor surse, Regele Charles al III-lea nu va fi însoţit de Regina Camilla, soţia sa.

Deși itinerarul detaliat al vizitei nu este cunoscut, ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble, a subliniat că vizita regelui Charles al III-lea în România are un caracter privat.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close