Au dreptul preoții să refuze botezul copiilor cu nume ''necreștinești''? Răspunsul surprinzător al unui duhovnic

de D.G.    |    16 Ian 2017   •   15:58
Au dreptul preoții să refuze botezul copiilor cu nume ''necreștinești''? Răspunsul surprinzător al unui duhovnic

Un preot este întrebat de ce unele fețe bisericești refuză să boteze copiii care nu au nume de sfinți susținând că aceștia au nume necreștinești și nu vor avea înger păzitor.

''Consider această problemă drept una foarte dureroasă pentru Biserica Ortodoxă în general, şi pentru cea din Moldova în particular, pentru că din cauza modei de a pune copiilor nume exotice, dar şi a inculturii unor preoţi, copiii ajung să sufere un anumit disconfort sau chiar o traumă psihologică atunci când li se spune că nu pot fi pomeniţi la slujbe cu un anumit nume sau că nu ar avea „înger păzitor”. Şi ca să elucidăm această problemă, voi încerca să o abordez sistematic, în câteva puncte. Totodată, menţionez că subiectul nu ţine numai de teologie, ci şi de lingvistică, istorie şi chiar de cultură generală.

1. Numele în general este mai mult decât un apelativ sau un cod alfabetic personal (analogic cu codul numeric personal). Teoretic, omul poate purta orice nume (dorit de el sau de părinţii lui), dar trebuie să fim conştienţi că acesta va fi purtat toată viaţa şi chiar dincolo de această viaţă, şi va creşte sau va scădea în popularitate odată cu persoana care poartă acel nume. De aceea numele nu trebuie pus la întâmplare sau schimonosit după bunul plac, pentru că el se identifică cu persoana care-l poartă.

Continuarea, pe teologie.net.

x close