Antena 3 CNN Actualitate Decebal Traian Remeș, despre iadul din penitenciare: "Stăteam nouă oameni într-o cameră, pe saltele rupte și tăiate, vechi din 1962"

Decebal Traian Remeș, despre iadul din penitenciare: "Stăteam nouă oameni într-o cameră, pe saltele rupte și tăiate, vechi din 1962"

Decebal Traian Remeș, despre iadul din penitenciare: "Stăteam nouă oameni într-o cameră, pe saltele rupte și tăiate, vechi din 1962"
Sursa foto: Foto: VideoNews
13 Iul 2016   •   23:25

Protestele se extind în tot mai multe penitenciare din ţară. La Penitenciarul Rahova, mai mulţi deţinuţi au intrat în greva foamei. La Miercurea Ciuc, s-au folosit gaze lacrimogene pentru a-i calma pe deţinuţi. La Tulcea, mai mulţi deţinuti au dat foc saltelelor, iar alţii au lăsat mormane de pâine in intrarea in secţii. La Botoşani, oamenii s-au urcat pe clădire, au incediat mai multe obiecte și au încercat să iasă din celule. Unul dintre deţinuţi a fost dus cu duba la spital.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a explicat, într-o declarație de presă, miercuri, că este conștientă de aceste probleme cu care se confruntă deținuții de ani de zile.

“Situația din penitenciarele din România este un sistemică și gravă. Nu de ieri, nu de alaltăieri, ci de mai bine de 20 de ani. Eu știam acest lucru. În vizitele pe care le-am făcut în toate penitenciarele din România, să văd care este situația concretă. Am fost în toate penitenciarele românești. Mi-am preluat mandatul și de la acel moment am înțeles să revizitez multe penitanciare, cu speranța că voi găsi situații mai bune. Nu a fost cazul. Am stat de vorbă cu deținuții, am intrat la ei în camere, știu nemijlocit, din contact direct, care sunt problemele lor. Imediat ce mi-am reconfirmat o părere despre precaritatea sistemului, am declarat că este o prioritate a mandatului meu, a acestui executiv să remediez această situație.”

Subiectul a fost dezbătut în ediția de miercuri seară a emisiunii Sinteza Zilei, realizată de Mihai Gâdea.

Fostul ministru Decebal Traian Remeș, închis pentru trei ani în dosarul Caltaboșul, a explicat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, detalii din spatele gratiilor, cum trăiesc nouă oameni în 40 de metri pătrați, ineficiența comisiilor de eliberare condiționată dar și problemele din sistemul penitenciarelor.

“Pe fișa medicală pe care mi-au dat-o scrie că eram sănătos la intrare. În mai și iunie am fost dus la spital, pentru verificări și în octombrie 2013 din nou. La ieșire, am boala de care vă spun, cu atașamentele medicale și recomandare. Dar se pare că boala asta nu are nicio legătură cu un spațiu insuficient, cu nouă inși la 40 de metri pătrați, nouă corpuri, nouă rânduri de haine mizerabile și aveam 40 de metri cu volum de aer maxim. Nu mor caii când vor câinii și se pare că mai pot trăi cu boala asta. Dar nu mai pot trăi când văd miniștri neputincioși, premieri neputincioși și obrăznicii pe care le plătesc tot eu. (...) Am avut saltele din 1962 în camera în care am stat. Unele erau tăiate în repetate rânduri cu cutterul, pentru că nu pot pune aparatele alea electronice să caute pentru telefoane mobile decât dacă sunt sfâșiate și saltelele.”

“Și o altă prostie despre care nu se vorbește este existența comisiilor de eliberare condiționată din penitenciare. Șapte inși, din care unul singur e judecător. Restul de șase sunt și ei pe acolo, poate au și o facultate făcută. Împart sentințe și pedepse prin amânări mai mari decât le dă voie justiția europeană. Și nu sunt juriști. Chiar dacă unii dintre ei au patalama de școală de drept.”

Urmăriți toate declarațiile lui Decebal Traian Remeș în materialul video de mai sus.

×
Parteneri
51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinş
x close