Antena 3 CNN Actualitate Povestea româncei care a supraviețuit experimentelor doctorului Mengele de la Auschwitz

Povestea româncei care a supraviețuit experimentelor doctorului Mengele de la Auschwitz

Povestea româncei care a supraviețuit experimentelor doctorului Mengele de la Auschwitz
07 Oct 2016   •   14:00

Eva și Miriam Mozes, gemene născute în 1934 în satul Porţ din județul Sălaj, au supraviețuit monstruoaselor experimente pe care Îngerul morții, cum era supranumit doctorul Josef Mengele, le-a condus în lagărul nazist de la Auschwitz-Birkenau, scrie pressone.ro.

Miriam Mozes a murit în 1993, din cauza unei forme rare de cancer. Eva Mozes continuă, la 82 de ani, să vorbească despre nevoia de a semăna bunătate şi generozitate în jurul nostru, pentru a ierta și a repara lumea - tikkun olam, cum îi spun evreii acestui concept.

În urma familiei ei au rămas cinci Stolpersteine (în germană, piatra de care te împiedici), montate la Porț de artistul Gunter Demnig, care a inițiat în 1992 un proiect original de comemorare a victimelor Holocaustului.

O astfel de stolperstein este un cub de beton pe care se fixează o plăcuță de alamă cu numele, anul nașterii, al deportării și al morții. Cele din Porţ îi comemorează pe Alexander Mozes, tatăl, pe Jaffa, mama, pe Aliz și Edit, surorile mai mari, și pe Miriam.

Primii patru n-au supraviețuit lagărului de la Auschwitz.

×
Subiecte în articol: lagar
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close