Antena 3 Actualitate Aşa fentează legea unii români şi nu poartă mască. Prof. Emanoil Ceauşu: "Avem multă şmecherie în ţara asta"

Aşa fentează legea unii români şi nu poartă mască. Prof. Emanoil Ceauşu: "Avem multă şmecherie în ţara asta"

de Milena Niță    |    01 Dec 2020   •   13:30
Aşa fentează legea unii români şi nu poartă mască. Prof. Emanoil Ceauşu: "Avem multă şmecherie în ţara asta"
Sursa foto: Hepta

În plină pandemie COVID-19 şi stare de urgenţă, când cazurile noi de coronavirus se învârt în jurul cifrei de 10.000 zilnic, încă mai sunt oameni care ignoră restricţiile autorităţilor şi nu poartă mască de protecţie.

Măsura lipsei măştii în exterior se sancţionează cu amendă, însă mulţi dintre cei care aleg să nu poarte masca sunt deja pregătiţi să arate poliţiştilor şi documentul justificativ în acest sens, potrivit adevarul.ro.

Nu puţini sunt cei care atunci când sunt văzuţi pe stradă fără mască susţin că au "probleme de respiraţie". Ei pot fenta legea din cauza unor prevederi apărute chiar în ordinul comun al Ministerelor Sănătăţii şi Afacerilor Interne, emis pe 22 mai 2020. 

Cum se poate fenta legea din starea de alertă

"Pe durata stării de alertă, în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile şi cu respectarea Instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin", se arată în document. 

Totuşi, stricteţea cu care trebuie respectată reglementarea este redusă serios de conţinutul unei anexe a documentului unde sunt prevăzute cazurile celor care "suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare" şi care pot astfel să circule fără mască. 

Dr. Emanoil Ceauşu: Avem multă şmecherie în ţara asta. Cei care se cred peste lege îşi fac rost de un act

Medicul Emanoil Ceauşu, expert în boli infecţioase şi tropicale, a explicat că pot exista persoane cu probleme respiratorii care nu pot purta mască, dar, cel mai probabil, pe aceşti oameni nu îi vedem pe stradă sau la cumpărături. 

"Sunt afecţiuni respiratorii incompatibile cu masca, iar oamenii care suferă de acestea beneficiază de adeverinţă de la medic pentru a putea umbla neprotejaţi. Numai că aceşti pacienţi sunt suferinzi şi nu umblă pe străzi sau în magazine, mai ales neprotejaţi. Aceşti oameni abia merg la un control medical cu toate măsurile de protecţie. 

Dar avem multă şmecherie în ţara asta. Cei care se cred peste lege şi care ignoră regulile îşi fac rost de un document, iar hârtia suportă orice. Este obiceiul clasic al unui segment al populaţie de a ocoli regulile", a atenţionat prof. dr. Emanoil Ceauşu. 

1.251 de bolnavi COVID la ATI

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că în România, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.826 de noi cazuri de COVID şi 138 de decese.

Până luni, în România au fost confirmate 475.362 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus şi 11.331 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.261. Dintre acestea, 1.251 sunt internate la ATI.

×
Subiecte în articol: emanoil ceausu mască

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close