Antena 3 CNN Actualitate România a importat alimente de 6 miliarde de euro în 6 luni, majoritatea din Polonia, Ungaria și Bulgaria. „Fermele mici au dispărut”

România a importat alimente de 6 miliarde de euro în 6 luni, majoritatea din Polonia, Ungaria și Bulgaria. „Fermele mici au dispărut”

A.E.D.
3 minute de citit Publicat la 14:07 12 Aug 2025 Modificat la 14:18 12 Aug 2025
poza in care apare o femeie langa departamentul cu fructe si legume
Din Bulgaria au ajuns în magazinele din România: legume, fructe, cafea şi pește. Sursa foto: Getty Images

România a importat alimente de șase miliarde de euro în prima jumătate a acestui an. Legume, fructe, carne, lapte și ouă sunt printre cele mai importate produse care provin din Ungaria, Polonia și Bulgaria. Fostul directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Ionuţ Lupu, a vorbit într-un interviu oferit la Antena 3 CNN despre cauzele care au dus la această situaţie şi a explicat de ce nu reuşesc românii să mănânce mai multe produse din propria ţară. 

Potrivit datelor oferite de Institutul Național de Statistică, autorităţile de la noi au importat de aproape 33 de milioane de euro pe zi. Cantitatea importată este mai mare decât cea de anul trecut, când importurile de alimente au fost de circa 30 milioane de euro zilnic. Românii au pus pe mese produse din Bulgaria, Ungaria şi Polonia.

Ionuţ Lupu, fostul şef APIA, a subliniat în cadrul interviului acordat prin telefon la emisiunea "Newsroom" că este dificil să fie aduşi fermieri tineri şi multe dintre fermele mici din România au dispărut. 

De ce nu reuşim să mâncăm produse româneşti, să ajutăm crescătorii şi fermierii de la noi? 

"Nu pot să fac referire la ceea ce se întâmplă în alte sectoare, însă, dacă ne uităm doar la vaca de lapte, vedem că ajungem la un deficit de balanţă comercială, care se duce undeva... la 750 - 800 de milioane de euro doar în anul 2024. Aşadar, vorbim de un cumul de factori, plecând de la faptul că, în mod tradiţional, fermele de vaci se  bazau... sau colecta de lapte se baza pe ferme, în mod tradiţional, pe ferme mici şi medii. Aceste ferme mici, uşor, uşor, au mers spre dispariţie, pentru în... zootehnie şi în vaca de lapte, în general, este destul de greu să aducem tineri fermieri", a declarat Ionuţ Lupu, fostul şef APIA, în cadrul emisiunii "Newsroom", de la Antena 3 CNN.

Fostul şef APIA: "Porumbul siloz extrem de scump şi de proastă calitate"

Prezentatoarea Andreea Dumitrescu i-a amintit invitatului ei de episodul în care fermierii îşi vărsau laptele pe câmp, pentru că nu îl mai cumpăra nimeni şi oricum, îl vindeau cu câţiva bani, la poartă, în timp ce... pe raft, produsul ajungea să coste câţiva lei, iar acesta a făcut următoarele precizări: 

"Piaţa este foarte volatilă. În momentul de faţă, dacă ne uităm la preţuri şi ne uităm la principalele imputuri de care avem nevoie pentru a produce acest lapte, suntem oarecum bine. Este un an care ne avantajează, deşi, în anumite zone – şi ne referim aici în zona de Vest: Arad, Timiş, dar şi în sudul ţării – seceta vedem că îşi face şi în acest an simţită prezenţa, iar costurile pentru porumbul siloz, principalul ingredient de care avem nevoie în hrana animalelor este extrem, extrem de scump şi de proastă calitate".

Potrivit datelor furnizate de oficialii de la Institutul Național de Statistică, România a importat alimente de 6 miliarde de euro, astfel:

  • Ungaria: carne, lapte, ouă;
  • Polonia: cereale, patiserie, carne;
  • Bulgaria: legume, fructe, cafea, pește.

În timpul declaraţiilor, Ionuţ Lupu a spus că fermele din Ungaria reuşesc să asigure un autoconsum într-o proporţie de peste 120%.

 "Însă, acest an, una peste alta, este... privit per ansamblu, la nivel naţional, este un an bun, dar dacă ne uităm la acest deficit de care discutam – ne uităm, în primul rând la ceea ce se întâmplă în Ungaria, pentru că acolo vorbim de 25 - 30 de ani de politică susţinută pentru a întări fermele medii şi mari, ferme care reuşesc să asigure pentru Ungaria un autoconsum într-o proporţie de peste 120%. Iar... aşa cum arată această cifră, peste 20% din laptele pe care îl produce Ungaria este vărsat în ţări vecine, printre care şi România.

Acest lapte vine şi realizează o competiţie nesănătoasă, să spunem aşa, pentru fermierii noştri. Însă, avem nevoie de o consolidare extrem de rapidă a fermelor medii şi mari care reprezintă baza pentru colecta procesării", a mai spus fostul şef APIA, în cadrul emisiunii "Newsroom", difuzată la Antena 3 CNN.

Ştiri video recomandate
×

Fanatik

Antena Sport

Observator News

Parteneri
x close