Antena 3 CNN Actualitate România: Fermierii vor scumpi produsele cu până la 20 la sută din cauza secetei

România: Fermierii vor scumpi produsele cu până la 20 la sută din cauza secetei

România: Fermierii vor scumpi produsele cu până la 20 la sută din cauza secetei
Sursa foto: Foto: arabianbusiness.com
23 Ian 2012   •   23:10

Ploile şi ninsorile îi bucură pe agricultori. Seceta şi temperaturile prea ridicate de până acum pun pe butuci agricultura românească. Culturile de toamnă sunt deja compromise, iar pomii fructiferi sunt şi ei în pericol. N-am putea lua adio de la cireşele de mai sau caisele şi piersicile din iunie. Capriciile vremii se vor răsfrânge şi în preţul alimentelor.

Cele mai afectate livezi sunt cele de cireşi, vişini şi caişi. Chiar dacă supravieţuiesc oscilaţiilor de temperatură şi sunt irigate ca la carte, mai au un hop de trecut. Vremea blândă înseamnă şi dăunători mai mulţi.

"Temperaturile scăzute din timpul iernii, mă refer la 10 - 15 grade, omoară o parte din aceste insecte. Temperaturile ridicate favorizează supravieţuirea lor" explică Adrian Peticilă, profesor în cadrul Facultăţii de Horticultură din Bucureşti.

Neputincioşi în faţa capriciilor naturii sunt şi fermierii care au aruncat în brazdă seminţe de grâu şi rapiţă. Pământul este atât de uscat, încât nici buruiana nu creşte.

Pagubele se anunţă uriaşe pentru fermieri, care deja anunţă că îşi vor vinde mai scump marfa. Cu până la 20 la sută faţă de anul trecut.

×
Subiecte în articol: agricultori grau rapita fermieri
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close