Antena 3 CNN Actualitate România, la zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Care sunt capitolele unde am rămas repetenţi

România, la zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Care sunt capitolele unde am rămas repetenţi

România, la zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Care sunt capitolele unde am rămas repetenţi
Sursa foto: Foto: pixabay.com
09 Mai 2017   •   08:24

Statele membre sărbătoresc astăzi Ziua Uniunii Europene. Acum zece ani ne împlineam un vis şi eram primiţi în clubul exclusivist al statelor membre ale Uniunii Europene. Iar când ne uităm în urmă, ultimul deceniu care a trecut de la aderarea României la Uniunea Europeană, a adus şi progrese sunt evidente.

Sume mari de bani au intrat în ţară atât sub formă de fonduri europene, cât mai ales de la cei peste 3,5 milioane de români care au ales străinătatea. 

În aceşti 10 ani, România a primit de la Bruxelles peste 40,5 miliarde de euro, ca fonduri europene nerambursabile. La rândul său, ţara noastră a contribuit la bugetul comunitar cu aproximativ 13,6 miliarde de euro. Asta înseamnă plus de 26,9 miliarde de euro pentru noi.

În plus, Produsul Intern Brut a crescut de la 98 de miliarde de euro la 160 mld. euro, iar în ultimul deceniu şomajul a scăzut de la 7,2 la 5,9.

Nou intrată în clubul european, România a început să devină interesantă pentru străinii cu bani. Astfel că investiţiile directe s-au dublat. Cei mai mulţi bani au fost investiţi în industrie şi aici vorbim de prelucrarea ţiţeiului, produse chimice, cauciuc şi mase plastice, dar şi mijloace de transport sau metalurgie.

Ultimii zece ani au fost de bun augur şi pentru construcţii şi tranzacţii imobiliare, dar s-a investit masiv şi în energie electrică, gaze, dar şi în tehnologia informaţiei sau comunicaţii.

Cum era de aşteptat, după intrarea pe piaţa liberă, şi exporturile s+au dublat de la 25,9 mld de euro în 2006, până la 54,6 mld de euro în 2016. Majoritatea mărfurilor care se produc la noi se duc către Germania, Italia şi Franţa. Acestea sunt principalele pieţe pentru maşinile şi componentele auto produse la noi. România exportă masiv şi cablaje, carburanţi, scaune auto, telefoane mobile şi textile.

Ţara noastră are însă şi probleme mari pe care nu a reuşit să le rezolve. Una, şi poate cea mai usturătoare, este cea legată de infrastructură. În ultmii zece ani am reuşit să construim aproape 500 de kilometri de autostradă şi am ajuns acum la borna 747. Puţin în comparaţie cu vecinii nostri, mai ales că bani pentru acest capitol au tot intrat în ţară.

De asemenea, din cauza lipsei de locuri de muncă sau a salariilor mici din ţară, românii au plecat într-un număr uriaş în străinătate. 2.5 milioane de români au plecat numai în primul an de la aderare. Acum, peste 3,5 milioane de români trăiesc în afara graniţelor.

Să nu uităm nici de cele două obiective majore ale României pe care n-am reuşit să le atingem - aderarea la spaţiul Schengen şi la Zona Euro.

 

 

×
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close