Antena 3 CNN Actualitate "Rusia își permite să folosească spațiul aerian al României pentru că există tăcere!" | Consilierul lui Zelenski, acuzații grave după incidentul cu dronă de la Plauru | General român: "Se dorește implicarea altor țări în război"

"Rusia își permite să folosească spațiul aerian al României pentru că există tăcere!" | Consilierul lui Zelenski, acuzații grave după incidentul cu dronă de la Plauru | General român: "Se dorește implicarea altor țări în război"

Unul dintre cei mai vocali și mai prezenți în spațiul virtual dintre consilierii președintelui ucrainean Volodimir Zelenski formulează în mod implicit acuzații grave la adresa României și a aliaților NATO.

"Rusia își permite să folosească spațiul aerian al României pentru că există tăcere!" | Consilierul lui Zelenski, acuzații grave după incidentul cu dronă de la Plauru | General român: "Se dorește implicarea altor țări în război"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    08 Sep 2023   •   14:20

Mihailo Podoliak (foto) invocă o conspirație a tăcerii, de care Rusia se folosește pentru a-și trimite pe deasupra Românei dronele și rachetele cu care bombardează porturile ucrainene la Dunăre.

Într-o postare pe X / Twitter, Podoliak pare că își exprimă dezamăgirea pentru lipsa unei reacții mai viguroase a NATO, după ce autoritățile de la București au recunoscut - la capătul a două zile de dezmințiri - că o dronă ce ar putea fi rusească a căzut la Plauru, în județul Tulcea.

Căderea dronei în România a fost inițial semnalată luni de Ministerul ucrainean de Externe.

Citește și: Nicolae Ciucă, despre dronă: "Într-un fel sunt măsurile când e dovedită intenția, altele sunt la o scăpare"

"Desigur, nimeni nu se așteaptă ca NATO să invoce articolul 5 și să intre în război cu Rusia din cauza unei cutii de metal căzute pe un câmp românesc. Nu este cazul. Rusia își permite să folosească spațiul aerian al României și al altor vecini pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei pentru un singur motiv. Pentru că există tăcere.

Poate că merită să exprimi mai ferm inadmisibilitatea de a încălca propriul spațiu aerian? De exemplu, prin declararea disponibilității de a doborî aceste rachete și drone pe o anumită rază, pentru a-ți proteja granițele. Până la urmă, punctul-cheie este că este necesar să ajutăm Ucraina cât mai curând posibil cu sisteme suplimentare de apărare aeriană, să le desfășurăm în zonele de frontieră.

Acest lucru va crește semnificativ securitatea țărilor care se învecinează cu Ucraina și va limita capacitățile speculative și provocatoare ale Rusiei. Avem nevoie de acțiuni simple, nu de 'tăcerea mieilor'", a scris Mihailo Podoliak în postarea sa.

General român: "Se dorește implicarea altor țări în război!"

"Insinuarea că România își pune la dispoziția Federației Ruse spațiul aerian pentru atacurile cu drone și rachete este o jignire gravă la care sper ca Ministerul român de Externe să aibă o reacție rapidă", a declarat la Antena 3 CNN generalul (r) Dan Grecu.

El a estimat că strategia unor oficiali de la Kiev este aceea de a atrage alte țări în războiul din Ucraina.

"(Mihailo) Podoliak este de mult timp 'drăgăstos' cu România. Chiar colegului dvs., domnului Radu Tudor - atunci când l-a întrebat ce efecte are lucrarea de pe canalul Bîstroe asupra ecosistemului - îi spunea 'lăsați-ne în pace cu mediul, că acum noi avem treabă cu războiul'.

Deci dl. Podoliak se menține în aceeași notă, în care oricând încearcă să mai aducă un combatant, dacă se poate, la ceea ce se întâmplă - absolut nejustificat, ilegal și într-un mod care e mai aproape de crime de război, de genocid, decât de un război 'normal'. Dacă războiul poate să fie normal.

Generalul (r) Dan Grecu: "MAE trebuie să reacționeze rapid și ferm la insinuarea că România își pune spațiul aerian la dispoziția Federației Ruse"

Pe mine nu dl. Podoliak mă miră. Pe mine mă miră că văd deja doi politicieni români care susțin următoarele lucruri - că România ar trebui să lovească dronele rusești, care nu zboară asupra teritoriul teritoriului (nostru) național.

Adică, să intre în conflict cu Federația Rusă și să tragă - pentru că numai așa pot să fie doborâte aceste drone - asupra teritoriului altui stat cu artileria antiaeriană sau cu rachete, ceea ce mi se pare o fractură logică.

Adică, intrăm de bunăvoie într-un război cu Federația Rusă (...) Vreau să mai spun încă un lucru: insinuarea că România și-ar pune la dispoziție spațiul (aerian) pentru a fi folosit de către drone și rachete ale Federației Ruse este o jignire gravă, la care Ministerul Afacerilor Externe sper să aibă o reacție rapidă, nu neapărat publică, dar trebuie să fie făcută foarte repede și foarte ferm. 

Pentru că România a ajutat și continuă să ajute Ucraina de adâncul resurselor sale, chiar dacă politica noastră păstrează un 'low profile' în ceea ce privește acest ajutor", a spus generalul Grecu la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close