Antena 3 CNN Actualitate Sănătate De la ce apare astenia de toamnă și cum o recunoaștem. Medic: "Este deseori confundată cu anemia"

De la ce apare astenia de toamnă și cum o recunoaștem. Medic: "Este deseori confundată cu anemia"

A venit sezonul rece și vremea de afară ne afectează fără să vrem și psihic. Andreea Cigolea a vorbit despre cum recunoaștem astenia de toamnă dar și ce avem de făcut pentru a nu ajunge să fim deprimați în această perioadă.

De la ce apare astenia de toamnă și cum o recunoaștem. Medic: "Este deseori confundată cu anemia"
de Diana Dragotescu    |    06 Oct 2020   •   10:20

Psihologul Samona Sommer a explicat la „Sfat de Sănătate” și care este tratamentul pentru această stare de tristețe sezonieră.

Astenia de toamnă e o tulburare sezonieră și apare o dată cu trecerea la un alt tip de anotimp. Zilele se micșorează, apare temperatura mai rece, corpul trebuie să facă față schimbărilor și atunci pot să apară  mai multe tulburări care pot fi încadrate în această denumire de astenie de toamnă. 

Simptomele asteniei de toamnă

- oboseală
- iratibilitate
- plâns facil 
- lipsă de chef/poftă de mâncare
- poftă dulce
- perturbarea somnului

Astenia este deseori confundată cu anemia. Dacă la medic analizele sunt bune se ia în calcul astenia. Diagnosticul nu se investighează într-un mod anume, ci dicutând cu psihologul sau cu psihiatrul. 

Cum prevenim astenia 

Lucrurile foarte grave au de multe ori soluții simple. Putem încerca să reglăm patru lucruri importante: cum mâncăm, cum dormim, cât de des facem sport, cât de des ne vedem cu oameni.  Reglând doar aceste 4 mici lucruri putem aduce o stare de bine în corp. Sportul trebuie făcut afară, la lumină naturală, unde ne putem conecta cu natura. În ceea ce privește mâncatul,  trebuie să reechilibrăm dieta în funcție de sezon și asta poate aduce o stare de bine. 

Deprivarea de somn poate aduce multe dereglări deci trebuie să avem mare grijă la orele de odihnă. Dacă situația continuă putem lua în calcul mersul la psiholog sau psihiatru. 

Statistic, sunt mai afectate femeile, persoanele între 15-55 de ani și persoanele mai vulnerabile. 

Sfat de Sănătate. De la ce apare astenia de toamnă și cum o recunoaștem

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate astenie de toamna
Parteneri
Mărturia unui pacient care a supravieţuit la ATI din Spitalul Pantelimon
x close