Antena 3 CNN Actualitate Sănătate 34% dintre femeile însărcinate din mediile sărace nu au fost la ginecolog. Suntem iar pe primul loc la mame minore

34% dintre femeile însărcinate din mediile sărace nu au fost la ginecolog. Suntem iar pe primul loc la mame minore

O cercetare sociologică dezvăluie că 34% dintre gravidele din medii vulnerabile nu au fost la control la ginecolog. Principalele motive sunt că acele femei nu au avut bani ori din cauza distanței mari până la primul cabinet, arată raportul celor de la Salvați Copiii.

34% dintre femeile însărcinate din mediile sărace nu au fost la ginecolog. Suntem iar pe primul loc la mame minore
Sursa foto: Getty Images I gorodenkoff
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Noi 2023   •   18:13

Cercetarea sociologică a fost realizată în rândul a 425 de gravide din medii vulnerabile și arată că una din zece femei însărcinate nu a fost la control la medicul de familie în timpul sarcinii.

Preşedintele executiv al Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, precizează că 18% sunt gravide cu vârsta între 13 şi 17 ani.

De asemenea, 50% dintre respondentele care au fost la control la medicul ginecolog în timpul sarcinii au menţionat că analizele, ecografiile, consultaţiile nu au fost gratuite, potrivit Agerpres.

Aceeași cercetare relevă că 70% dintre gravide au afirmat că nu au utilizat nicio metodă contraceptivă până în prezent.

Totodată, Gabriela Alexandrescu mai spune că 23% dintre mamele minore din Uniunea Europeană sunt din România, iar ţara noastră este pe primul loc în UE referitor la naşterile la fete sub 15 ani.

Aceeași cercetare mai arată că una din trei gravide din medii dezavantajate nu merge la control medical în timpul sarcini, iar distribuţia unităţilor medicale şi a medicilor în România este inegală între zonele rurale şi cele urbane.

Asta, în timp ce numărul de medici de familie din zonele rurale scade constant. Un procent de 47% dintre localităţi au suficienţi medici de familie, iar 328 de comune nu au medic de familie.

Mai mult, datele Institutului Național de Statistică din 2021 arată că rata mortalității infantile în mediul rural este mult peste cea din mediul urban - 6,5 faţă de 4,2 la mia de copii născuţi vii, principalele cauze fiind accesul îngreunat la servicii medicale şi slaba dotare cu aparatură a cabinetelor.

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close