Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Investiţii în spitalele din România de 6 miliarde de euro până în 2030 prin Programul Operațional pentru Sănătate

Investiţii în spitalele din România de 6 miliarde de euro până în 2030 prin Programul Operațional pentru Sănătate

Guvernul discută, astăzi, criteriile de eligibilitate pentru investițiile care urmează să fie derulate prin Programul Operațional pentru Sănătate, care vor avea o valoare de 6 miliarde de euro, până în 2030. Aceste sume vin complementar PNRR-ului, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Investiţii în spitalele din România de 6 miliarde de euro până în 2030 prin Programul Operațional pentru Sănătate
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    08 Iun 2023   •   11:31

Premierul Nicolae Ciucă a spus, joi, în ședința de Guvern, că se va lua "acea decizie prin care România va derula proiectele de construire de unități spitalicești noi, de modernizare a celor existente, de dotare și utilare cu echipamente moderne, proiecte care se vor desfășura prin Programul Sănătate".

Valoarea investițiilor este de aproximativ 6 miliarde de euro.

"Este vorba despre un proiect complementar PNRR, această finanțare va fi progresivă până în 2030 și are mai multe componente. Cele mai interesante în zona publică sunt cele legate de investițiile în infrastructură, dar aici avem o problemă pe care trebuie să o rezolvăm și avem această oportunitate. În PNRR existau 22 de județe fără nicio investiție în infrastructura spitalicească. Acest nou proiect poate să reducă declarajele care există în asigurarea asistenței medicale spitalicești între diversele județe. Practic, discutăm despre criteriile de eligibilitate pe baza cărora autoritățile pot depune proiecte pentru a deveni eligibilile prin acest program", a spus ministrul Alexandru Rafila.

Potrivit ministrului Sănătății, este vorba despre "dezvoltarea de programe de prevenție, dar și combaterea bolilor netransisibile, inclusiv a cancerului".

"Este nevoie de toate resursele care să finanțeze programe importante, cum este Programul Național de Combatere a Cancerului, iar resursele de la bugetul de stat, de la CNAS, au acum posibilitatea să fie completate cu resursele din acest program operațional pentru sănătate. La cât de hotărâți suntem noi la Ministerul Sănătăii, cum am reușit să ne atingem toate țintele din PNRR, împreună cun colegii de la MIPE, o să putem să ducem sau vor duce cei care vor venim în timp la aceste ministere, vor putea să ducă la bun sfârșit aceste proiecte", a mai spus Rafila.

×
Subiecte în articol: PNRR Alexandru Rafila
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close