Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Prima operație pe creier prin pleoapă a avut loc la Spitalul Militar Central din Capitală

Prima operație pe creier prin pleoapă a avut loc la Spitalul Militar Central din Capitală

Echipa Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „dr. Carol Davila” anunță că a avut loc primul caz din România de operație pe creier prin pleoapă.

Prima operație pe creier prin pleoapă a avut loc la Spitalul Militar Central din Capitală
Sursa foto: Sursa Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „dr. Carol Davila” Foto: Daniel Iancu
de Georgiana Adam    |    09 Mar 2024   •   20:55

Prima operație pe creier prin pleoapă a avut loc la finele anului trecut.

”Cazul pe care vi-l prezentăm în premieră națională este al unui pacient în vârstă de 49 de ani, cunoscut cu un accident vascular cerebral ischemic major și crize de epilepsie încă din copilărie. Când a ajuns în atenția echipei medicale, frecvența crizelor era de aproximativ 3-4 crize pe săptămână”, precizează reprezentanții unității medicale.

Aceștia mai spun că echipa de neuroepileptologi a conceput un plan de chirurgia epilepsiei care propunea rezecția polului temporal, nucleului amigdalian și hipocampului.

”Dacă planul ar fi fost greșit, pacientul ar fi avut tulburări severe de memorie, fapt ce îi putea afecta sever calitatea vieții. S-a stabilit că cea mai bună opțiune pentru acest caz era un abord care nu a mai fost încercat până acum în România, printr-o incizie utilizată strict în chirurgia oculoplastică, la nivelul pleoapei stângi”, au explicat medicii.

În GALERIA FOTO de mai jos puteți urmări imagini cu intervenția chirurgicală de la Spitalul Militar Central:

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Intervenția a durat 6 ore. Pregătirea a fost realizată în prealabil prin reconstrucții tridimensionale și exersată atât în mediul virtual în repetate rânduri cât și în cadrul unor cursuri de disecție specializate ce au avut loc în Barcelona, Spania.

”Astfel, la trei luni de la intervenție, frecvența crizelor a scăzut de la trei-patru crize pe săptămână la ... niciuna în trei luni! Definiția de „caz vindecat” totuși este absența crizelor timp de doi ani de la intervenție, pacientul rămânând atent monitorizat în această perioadă de către echipa de neuroepileptologie”, mai precizează medicii de la Spitalul Militar Central.

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close