Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Plângere penală împotriva ministrului Sănătății

Plângere penală împotriva ministrului Sănătății

Plângere penală împotriva ministrului Sănătății
23 Noi 2016   •   16:29

Managerul Spitalului Clinic "Sfânta Maria" din Capitală a depus, miercuri, plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pentru că a refuzat să plătească efectuarea unei operaţii de transplant în această unitate sanitară, iar pacientul a decedat, iar acum alte două persoane au fost înscrise pe lista unităţii pentru transplant, scrie News.ro.

"Ministrul Sănătăţii va trebui să răspundă penal pentru faptul că nu a dat bani pentru un pacient asigurat, care era programat să facă transplant de plămân în Spitalul «Sfânta Maria», unitate sanitară acreditată de către Agenţia Naţională de Transplant pentru aceste intervenţii. Ministrul Sănătăţii era obligat să plătească operaţiile de transplant, dar a refuzat, preferând să exporte plămânii, iar operaţiile să fie făcute într-un spital de la Viena", a declarat Narcis Copcă, managerul unităţii sanitare bucureştene. Mai mult, spune el, nici Ministerul Sănătăţii şi nici Agenţia Naţională de Transplant nu au semnalat vreo neregulă.

Managerul Spitalului "Sfânta Maria", Narcis Copcă, a confirmat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că a depus o plângere penală la Parchetul General împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru "abuz în serviciu cu consecințe extrem de grave”, în scandalul acreditării acestui centru.

”Regret că am ajuns în situația să depunem o plângere și, pe această cale, să apărăm demnitatea unui pacient decedat și să ferim sistemul de următoarele decese ale pacienților români care se află pe lista de așteptare pentru un transplant pulmonar”, a spus managerul Narcis Copcă.

Managerul a precizat, la Antena 3, că toate controalele trimise la spital de ministrul Voiculescu au scos la iveală că centrul este apt să ofere servicii de transplant pulmonar și că ”poate era mai bine și mai bărbătește să vină în această unitate sanitară” și să găsească împreună o soluție.

Conducerea spitalui Sf Maria a anunțat că îi face plângere penală ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru că nu se poate face transplant pulmonar în România.

Managerul Narcis Copcă spune că bolnavii de plămâni care sunt înscriși pe liste pentru transplant așteaptă foarte mult pentru a pleca în străinătate, la operație.

De cealaltă parte, ministrul Vlad Voiculescu susține că statul român și-a asumat răspunderea ca atunci când sunt organele necesare, iar transplantul nu se poate face la noi în țară, bolnavii să meargă în străinătate.

Cazul a început săptămâna trecută, când ministrul Sănătății a spus că suspectează faptul că spitalul Sf. Maria a fost acreditat ”prin presiuni politice”.

Un alt aspect este cel al acreditării centrului de transplant de la Spitalul Sf. Maria. 

Ministrul Sănătății spunea săptămâna trecută, că există suspiciuni că Centrul de transplant pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria a fost acreditat sub presiune politică. Cel puţin asta ar reieşi din primele date ale Corpului de control. 

Luna viitoare va fi realizat un audit la Spitalul Sfânta Maria, dar şi la un alt centru concurent pentru a se vedea dacă îndeplinesc standardele pentru efectuarea operaţiilor de transplant. 

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat, miercuri, că sesizează Agenția Națională de Integritate, după ce a găsit deficiențe grave la Agenția Națională de Transplant, în urma anchetei făcute de Corpul de control al ministrului.

 

×
Subiecte în articol: transplant Vlad Voiculescu
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close