Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sfat de sănătate. Cum prevenim un accident vascular cerebral

Sfat de sănătate. Cum prevenim un accident vascular cerebral

Astăzi aflăm tot ce este necesar să știm despre accidentul vascular cerebral. Neurochirurgul Vlad Ciurea ne explică de ce ajung chiar și tinerii să sufere un AVC și cum ne protejăm de un astfel de accident.

Sfat de sănătate. Cum prevenim un accident vascular cerebral
03 Mar 2020   •   10:51

Cunoscutul neurochirurg Vlad Ciurea, a fost invitat la rubrica ''Sfat de Sănătate'' cu Andreea Cigolea, unde a vorbit despre factorii de risc și complicațiile în cazul unuii accident vascultar cerebral.

Din nefericire, vasele din creier se înfundă. Nu au colaterale, cum se întâmplă la inimă. Inima este un muşchi, deci există legături, pe când în creier, nu există vase terminale. La stres, supărare, nervi, la vârstă, diabet, tensiune arterială, aceste vase se pot rupe şi se produce o hemoragie: accident vascular cerebral, o nenorocire. Obligatoriu, internare, tratament. Persoana respectivă va suferi foarte mult. Mai frecvent este când vasele se închid treptat. Se numeşte accident vascular ischemic cerebral.

Foarte frecvent în ziua de astăzi, chiar la persoane mai tinere, pentru că vor să facă foarte mult, se enervează pe stradă, la serviciu, în circulaţie şi atunci, aceste vase care sunt elastice, se strâng şi atunci nu mai intră destul oxigen şi glucoză în celulele nervoase. Dacă s-au strâns pe partea stângă, mâna sau piciorul drept, nu mai ascultă. Acestea pot fi primele semne, dar poate să fie tranzitor. Un mare semnal de alarmă. Obligatoriu repaus şi imediat la medic. Este caz de evaluare, internare şi tratare.

Stresul este principalul factor de risc. Alimentaţia, viaţa haotică, diabetul, obezitatea, glucidele în cantitate mare, fumatul. Este dovedit că fumatul produce un sindrom ischemic, deci vorbim de accident vascular ischemic. Duşmanul numărul 1 este ţigara'', a explicat neurochirurgul, Vlad Ciurea.

Sfat de Sănătate. Cum prevenim un accident vascular cerebral

 

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close