Antena 3 CNN Actualitate Sarmizegetusa Regia, afectată de o firmă care sapă cu buldozerul lângă zidurile cetăţii

Sarmizegetusa Regia, afectată de o firmă care sapă cu buldozerul lângă zidurile cetăţii

Sarmizegetusa Regia, afectată de o firmă care sapă cu buldozerul lângă zidurile cetăţii
Sursa foto: Foto: ro.wikipedia.org
11 Iul 2011   •   10:40

O bucată de 30 de metri lungime din zidul porţii de vest al cetăţii Sarmizegetusa Regia a fost afectată şi s-a desprins în bucăţi, după ce o firmă privată făcea lucrări în zonă pentru amenajarea unei părcări, informează Mediafax.

"În zona porţii de vest erau utilaje, cilindri pentru presarea pământului şi camioane pentru transport. Se intrase cu lama unui buldozer până la 1,5 metri adâncime şi la o jumătate de metru distanţă de zidul porţii de vest, ceea ce reprezintă un pericol de dărâmare a acestui zid. Mai mult, în profilul săpăturii au fost realizate trepte de acces pentru turişti, iar câteva blocuri de piatră din zid s-au desprins şi au căzut. Este inadmisibil ceea ce s-a întâmplat", a declarat vicepreşedintele Comisiei Naţionale de Arheologie, arheologul Adriana Pescariu.

Potrivit acesteia, lucrările efectuate în perimetrul de protecţie a cetăţii Sarmizegetusa Regia nu au primit autorizaţiile necesare de construcţie din partea Comisiei.

"În mod normal, când se execută lucrări atât de aproape de monumente istorice, în zonă trebuie să fie un arheolog care să monitorizeze activităţile executate de firma specializată în drumuri şi poduri", a spus Pescariu, care a adăugat că va sesiza Ministerul Culturii.

 


Lucrările la parcarea de la cetatea Sarmizegetusa Regia au fost oprite acum din dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, după ce acesta a fost informat despre situaţia existentă în zona sitului care face parte din patrimoniul UNESCO.

Dacă se va dovedi că lucrările au fost efectuate fără avizele şi autorizaţiile legale, reprezentantul firmei care execută lucrarea riscă dosar penal pentru distrugerea unei părţi din zona de protecţie a unui monument istoric.

×
Subiecte în articol: buldozer firma
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close