Antena 3 CNN Actualitate Scandalul dispozitivelor de la cadavre a ajuns în presa internaţională: "Un sistem medical umbrit de corupţie"

Scandalul dispozitivelor de la cadavre a ajuns în presa internaţională: "Un sistem medical umbrit de corupţie"

Presa din mai multe ţări a dat ştirea scandaloasă despre medicul ieşean care refolosea dispozitive cardiace de la cadavre.

Scandalul dispozitivelor de la cadavre a ajuns în presa internaţională: "Un sistem medical umbrit de corupţie"
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Feb 2023   •   21:42

Scandalul dispozitivelor medicale prelevate de la cadavre și montate pacienților, inclusiv celor sănătoși, de către medicii din Brașov și Iași a ajuns și în presa internațională.

Mai multe publicații de renume scriu despre scandalul de corupție și despre problemele din sistemul medical românesc.

The Guardian scrie că unul dintre cei cinci medici care lucra la un spital din Iași, oraș din estul României, a fost plasat în arest preventiv până la finalizarea anchetei, fiind acuzat de abuz de putere și luare de mită și că medicul anonim a supravegheat o rețea de alți patru medici care i-au furnizat implanturi cardiace extrase de la pacienți decedați, fără aprobarea prealabilă a acestora sau a familiilor lor.

Ziarul britanic mai scrie că sistemul de sănătate din România, unul dintre cele mai puțin dezvoltate din Uniunea Europeană, a fost umbrit de corupție, ineficiențe și management politizat.

Citește și: Ministerul Sănătăţii, despre practica doctorului Tesloianu: "Legislația interzice în mod explicit reutilizarea"

Statul a construit un spital în ultimele 3 decenii cheltuiește cel mai puțin pe asistență medicală din Uniunea Europeană și zeci mii de medici și asistente au emigrat.

Și Independent, relatează despre ancheta procurorilor din România care suspectează cinci medici că au reutilizat sute de implanturi medicale extrase de la cadavre și amintește, la rândul său, de corupția din sistemul medical românesc, criza cadrelor medicale și neputința statului român de a reforma și moderniza sistemul medical de stat.

Nu în ultimul rând, Geruselend Post vorbește despre sistemul medical slab dezvoltat din România, conducerile politizate ale instituțiilor medicale, dar și despre incapacitatea statului român de a construi spitale după Revoluția din 1989 ori, despre bugetele subfinanțate alocate sistemului medical de stat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Iar agenția de presă Reuters citează comunicatul procurorilor români și scrie că medicul Dan Tesloianu a efectuat 238 de intervenții chirurgicale pe parcursul a șapte ani începând din 2017 folosind ilegal implanturi extrase de la pacienții morți sau de proveniență necunoscută și punându-și pacienții în pericol de complicații grave sau de deces.

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close