Antena 3 CNN Actualitate Scandalul "Popoviciu via DGIPI" ajunge la MAE: Consulul Tiberiu Dinu, acuzat că a intervenit pentru ministrul Sănătăţii

Scandalul "Popoviciu via DGIPI" ajunge la MAE: Consulul Tiberiu Dinu, acuzat că a intervenit pentru ministrul Sănătăţii

Scandalul "Popoviciu via DGIPI" ajunge la MAE: Consulul Tiberiu Dinu, acuzat că a intervenit pentru ministrul Sănătăţii
Sursa foto: DNA
27 Mar 2009   •   10:23

Scandalul DGIPI ar putea avea efecte şi în Ministerul de Externe. Consulul României la Milano, Tiberiu Dinu, ar urma să fie pus sub acuzare de procurorii anticoruptie pentru ca ar fi folosit informaţii clasificate fără autorizaţie şi în scop personal, susţin surse judiciare, citate de România Liberă.

Există informaţii potrivit cărora diplomatul i-ar fi cerut fostului şef de la DGIPI liste de convorbiri telefonice pe care voia să le folosească pentru a-l ajuta pe ministrul Ion Bazac.

Ministrul Sănătăţii neagă, însă, orice implicare în scandalul de la DGIPI şi spune că nu a cerut ajutor, deşi a primit ameninţări după ce a devenit ministru.

Tiberiu Dinu, care este tatăl fostei soţii a lui Adrian Mutu, Alexandra Dinu, se declară uimit de informaţiile apărute în presă.

Reacţii la nivel înalt: Traian Băsescu răspunde acuzaţiilor aduse

În acelaşi scandal ar putea apărea alte nume de politicieni cu greutate. Procurorii anticorupţie vorbesc despre un "oficial", care a solicitat informaţii de la Cornel Şerban şi i-a promis, în schimb, că îl va sprijini să ajungă în fruntea DGIPI.

În comunicatul DNA apare şi perioada în care Cornel Şerban a comis infracţiunile: 27 decembrie 2008 -12 ianuarie 2009. Perioadă în care ministru al Internelor era Gabriel Oprea, cel care l-a numit pe Cornel Şerban adjunct la DGIPI.

Joi a apărut şi o primă reacţie a preşedinţiei în acest scandal. Purtătorul de cuvânt de la Cotroceni a declarat că Traian Băsescu nu a fost niciodată la sediul companiei lui Puiu Popoviciu şi nu a avut nicio legătură cu transferul de proprietate al terenului din Băneasa.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, prejudiciul în urma acestui transfer este de 336 milioane de euro.

Întâlnire de gradul doi... şi un sfert

Omul de afaceri Puiu Popoviciu, patronul Băneasa Investments, s-a întâlnit cu fostul şef de la DIGPI într-unul din hotelurile sale din Bucureşti.
O discuţie interceptată de procurorii anticorupţie, la puţin timp după autodenunţul ofiţerului de poliţie judiciară, Ion Motoc, detaşat la departamentul anticorupţie.

În referatul de arestare, Motoc a declarat că anul trecut, pe 16 decembrie, a fost invitat de către Pitcovici la o discuţie în biroul fostului şef de la Doi şi un Sfert, Cornel Şerban. Poliţistul a refuzat, aşa că Pitcovici a venit personal la sediul DNA şi a cerut informaţii legate de dosarul în care este cercetat Popoviciu.

A doua zi, Motoc a fost contactat din nou. De această dată prin Marian Mândroc, ataşatul de interne al României la Roma.

Motoc, Şerban şi Pitcovici s-au întâlnit în cele din urmă la restaurantul "Codrul Cosminului", din zona Ştirbei Vodă. Şerban şi Pitcovici i-au cerut poliţistului să-l ajute pe omul de afaceri Puiu Popoviciu, anchetat de DNA în afacerea terenurilor din Băneasa.

Cornel Şerban, artizanul intervenţiei

Ce nu ştiau Şerban şi Pitcovici era că Motoc îi denunţase deja la procurorii anticorupţie. În faţa anchetatorilor, Pitcovici a declarat că Şerban a fost artizanul intervenţiei.

"Am avut o discuţie amicală cu colegul meu, în care acesta mi-a spus că prietenul lui, Popoviciu, este într-o situaţie ingrată, pentru că cei de la DNA nu au dat nicio soluţie în dosarul său. Eu i-am zis lui Cornel Şerban că îl cunosc pe Motoc şi că o să îi spun să-şi facă treaba mai repede", susţine Petru Pitcovici în dosarul de anchetă.

Pe 21 ianuarie, Şerban l-a chemat pe Motoc la el în birou. Poliţistul cerea o recompensă, iar Şerban a intuit că este o momeală. Aşa că i-a cerut o întâlnire şefului DNA, procurorul Daniel Morar, pentru a-l reclama pe Motoc.

Înainte de aceasta, Şerban l-a informat pe Puiu Popoviciu, chiar în hotelul aceastuia, Howard Johnson, despre întreaga întorsătură. Cei doi au fost filaţi de DNA, iar înregistrările au ajuns la dosar.

Antena 3


×
Subiecte în articol: Puiu Popoviciu Ion Bazac DNA
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close