Antena 3 CNN Actualitate "Schi în România" - un program cu probleme de 180 milioane euro

"Schi în România" - un program cu probleme de 180 milioane euro

"Schi în România" - un program cu probleme de 180 milioane euro
21 Aug 2009   •   09:35

De la proiecte şi studii realizate de firme apărute peste noapte până la lucrări adjudecate la licitaţii unde preţul are o pondere de 50%, totul pare a fi în neregulă la programul "Schi în România".

În total, proiectele pentru care, în 2009, Ministerul Turismului a prevăzut fonduri în cadrul programului sunt estimate la peste 180 de milioane de euro.

În cadrul programului "Schi în România", cel mai scump domeniu schiabil se află în Petroşani , oraş condus de Tiberiu Iacob Ridzi. Staţiunea însă a fost concepută de o firmă cu experienţă aproape nulă în domeniu, Centrul Profesional de Proiectare şi Cadastru.

Conform celor de la Evenimentul Zilei, în spatele acestei firme se află Adrian Gărdean, om de casă al familiei Ridzi şi sponsor al PD-L. Iniţial, firma trebuia să proiecteze montarea a două telegondole, a unui teleferic şi amenajarea a patru pârtii de schi. Prin semnarea unui act adiţional, a ajuns însă să proiecteze cea mai mare staţiune de schi din ţară, iar valoarea contractului a crescut de la 1.200.000 de euro la 1.800.000.

Şi nu numai atât. Cu toate că proiectul staţiunii din Parâng este cel mai scump dintre cele incluse în programul ?Schi în România", primăria condusă de Tiberiu Iacob Ridzi a stabilit ca preţul de execuţie să reprezinte doar 50% din punctajul care îi va departaja pe participanţii la licitaţie. Fapt care nu este chiar în regulă, după cum declară pentru sursa citată un specialist în domeniul achiziţiilor publice.

Situaţii comparabile se găsesc şi în cazul altor licitaţii organizate de autorităţi locale care au primit bani prin programul ?Schi în România". Pentru atribuirea unei lucrări de 25 de milioane de euro, primăria din Câmpulung Moldovenesc a stabilit ca preţul să conteze doar 65% din punctajul final, aceeaşi pondere având-o şi la licitaţia din Vulcan (proiect evaluat la 8,3 milioane de euro). La desemnarea executantului lucrării din Cavnic, evaluată la 10 milioane de euro, criteriul preţului cântăreşte doar 60%.

În total, proiectele pentru care, în 2009, Ministerul Turismului a prevăzut fonduri în cadrul programului ?Schi în România", sunt estimate la peste 180 de milioane de euro. Din această sumă, până acum au fost alocate 28,5 milioane de euro, dintre care 20,5 milioane de euro au fost promise administraţiilor PD-L.




Antena 3


×
Subiecte în articol: program ministerul turismului
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close