Antena 3 CNN Actualitate Se schimbă regulile de angajare pentru toți românii! Asta trebuie să știi înainte de a merge la interviu | Angajatorilor le este interzis

Se schimbă regulile de angajare pentru toți românii! Asta trebuie să știi înainte de a merge la interviu | Angajatorilor le este interzis

Se schimbă regulile de recrutare, interviu și angajare. Este important ca fiecare salariat român să știe că nu trebuie să mai ofere aceste informații.

Se schimbă regulile de angajare pentru toți românii! Asta trebuie să știi înainte de a merge la interviu | Angajatorilor le este interzis
Sursa foto: Pexels / Fauxels
de Laura Dinu    |    12 Iul 2023   •   04:00

O primă modificare impusă angajatorilor de Directiva privind transparența salarială este faptul că aceștia nu vor mai avea dreptul să ceară candidaților informații cu privire la istoricul salarial.

Această Directivă a Uniunii Europene, care urmează să fie transpusă și în România, își propune consolidarea principiului egalității de remunerare pentru aceeași muncă sau pentru o muncă de aceeași valoare între bărbați și femei, iar asta înseamnă că unul dintre pilonii centrali este recurgerea la cât mai multă transparență în privința salariilor.

„Pentru a întrerupe perpetuarea diferenței de remunerare între femei și bărbați care afectează în timp lucrătorii în mod individual, angajatorii ar trebui să se asigure că anunțurile de posturi vacante și denumirile locurilor de muncă sunt neutre din punctul de vedere al sexului și că procesele de recrutare sunt conduse în mod nediscriminatoriu, astfel încât să nu submineze dreptul la egalitatea de remunerare”, se arată în Directivă, potrivit avocatnet.ro.

Totodată, documentul se referă și la o mică ajustare în ceea ce privește anunțurile de recrutare. De exemplu, în anunțul de angajare, trebuie să apară nivelul inițial de la care se pleacă salariul, dar și alte componente ale remunerației lunare.

„Angajatorilor nu ar trebui să li se permită să se intereseze sau să încerce în mod proactiv să obțină informații despre remunerația actuală sau istoricul salarial anterior al unui solicitant de loc de muncă”, scrie în directivă.

Această interdicție vizează, însă, doar discuția angajatorului cu candidatul. Însă acesta poate afla istoricul salarial în orice alt mod.

×
Subiecte în articol: angajare
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close