Antena 3 CNN Actualitate Șeful ANPC, despre renunțarea la casierii din supermarketuri: "Trebuie să rămână la latitudinea consumatorului ce variantă alege"

Șeful ANPC, despre renunțarea la casierii din supermarketuri: "Trebuie să rămână la latitudinea consumatorului ce variantă alege"

Renunţarea la casierii din supermarketuri, în favoarea caselor de tip selfpay, este o abordare discriminatorie, spune preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu.

de Mia Lungu    |    14 Mar 2023   •   09:56

Șeful ANPC, Horia Constantinescu, a explicat, la Antena 3 CNN, că trebuie luată în calcul, în supermarketuri, şi prezenţa persoanelor care nu sunt familiarizate cu noile tehnologii.

"Trebuie să rămână la latitudinea consumatorului care dintre variante o alege. Fac referire la persoanele nefamiliarizate cu acest tip digitalizat de efectuare a cumpărăturilor. 

Cred că va trebui permanent asigurată și varianta unei case de marcat asistate, și abia pentru cei care își doresc să finalizeze mai repede cumpărăturile, și își asumă că se descurcă prin utilizarea exclusivă a acelor automate, să poată face această alegere, fără a se lua în calcul eliminarea definitivă a sistemelor asistate de marcare și plata.

Sunt consumatori care nu se descurcă și trebuie să îi luăm în calcul și pe aceștia. Ceea ce ne dorim este să nu fie eliminate definitiv casele de marcat asistate, și în zona celor neasistate să existe, totuși, persoane care să te poată îndrumă în momentul în care apare o eroare de sistem. Trebuie să fie cineva la dispoziția consumatorilor pentru a interveni.", a declarat Horia Constantinescu, la Antena 3 CNN.

Citește și: Şeful ANAF anunţă cum vor fi taxaţi roboţii de la casele de marcat: "Este o iniţiativă parlamentară"

Scandalul caselor de marcat continuă. Cum se descurcă românii cu sistemul fără casier

Casele de marcat de tip Selfpay, unde cumpărătorii îşi scanează singuri cumpărăturile şi plătesc, au stârnit în aceste zile un scandal imens.

Clienţii s-au împărţit rapid în două tabere: în timp ce unii cred că astfel îşi vor face cumpărăturile mai repede, alţii susţin că nu se descurcă şi vor ca angajaţii să îşi păstreze locurile la casele de marcat.

Reprezentanţii magazinului promit că nu vor da casierii afară, ci le vor găsi alte joburi în firmă.

În scandalul momentului intervine și politicul. Partidul Social Democrat pregătește o propunere legislativă, o lege care să vină în sprijinul celor care lucrează în magazine dar şi al clienţilor, dacă măsura va fi extinsă şi noi vom fi cei care ne vom scana singuri produsele la casele de tip self-pay.

Printre propunerile luate în calcul de social-democraţi se numără o taxă pe self device pentru aparatele de plătit din magazine, aferentă unui salariu minim, o reducere pentru clienţii care folosesc aceste sisteme de self-checkout şi obligativitatea ca la un număr de case fără casier fizic să existe un număr fix de asistenţi umani.

Situaţia nu este singulară. La Sfântu Gheorghe, un alt mare lanţ de magazine a inaugurat un hipermarket în care nu există casieri. 

Toate casele sunt Self Check, iar angajaţii îndrumă clienții în utilizarea lor.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close