Antena 3 CNN Actualitate Sfat de sănătate. Formula veche de 150 de ani, care vă arată dacă aveţi greutatea corectă

Sfat de sănătate. Formula veche de 150 de ani, care vă arată dacă aveţi greutatea corectă

Obezitatea este una dintre cele mai periculoase boli ale secolului nostru. Din păcate, atunci când ne uităm în oglindă și nu ne place neapărat ce vedem nu știm ce se întâmplă de fapt în interior. Chirurgul Cătălin Copăescu ne spune ce boli ascunde excesul ponderal, dar și cum ne dăm seama din punct de vedere medical dacă avem probleme cu kilogramele. 

Sfat de sănătate. Formula veche de 150 de ani, care vă arată dacă aveţi greutatea corectă
Sursa foto: Antena 3
de Denisa Nedelcu    |    23 Iun 2020   •   10:30

"Din păcate, obezitatea este o boală şi recunoaşterea ei ca boală, şi nu ca o modificare a dimensiunilor, are foarte multe consecinţe", a explicat medicul Cătălin Copăescu, marţi, la rubrica Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea, de la Antena 3.

De aceea, pentru a putea preveni boala, "ar trebui ca fiecare dintre noi să ne verificăm greutatea cu ajutorul cântarului măcar o dată pe săptămână. Dar s-a împământenit ideea că avem cântare defecte", recomandă medicul.

Medicul Copăescu ne învaţă că există un raport între greutate şi înălţime pe care îl poate face oricine. Astfel, "împărţind greutatea la pătratul înălţimii aflăm câte kilograme avem pe metru pătrat. Formula ar trebui să identifice o valoare de 20-25 kg pe mp, ca să considerăm normalite".

Cum calculăm dacă suferim de obezitate

Dacă avem o valoare de 25-30, se cheamă supraponderal, peste 30 începe obezitatea care comportă mai multă grade. Peste 35, obezitate de grad doi, peste 40 - obezitate morbidă, adică îmbolnăvire. Peste 50, superobezitare morbidă, la peste 60 - super-superobezitate morbidă, peste 70 - obezitate extremă.

"Dar această perspectivă poate fi uneori nedreaptă, pentru că se poate ca persoana respectivă să aibă o masă musculară atât de dezvoltată încât la cântar arată foarte mult şi în raport cu înălţimea ar putea să fie în clasa de obezitate morbidă, dar, de fapt, să nu fie niciun fel de grăsime.

Şi, atunci, această formulă care e de 150 de ani trebui completată cu alte instrumente pe care le avem azi şi scanează compoziţia corporală, ca să vedem procentul de masă corporală, de masă grasă", recomandă dr. Cătălin Copăescu.

×

Prețul gigacaloriei pentru populație a crescut la 1 aprilie 2022

Cât o să ne coste încălzirea pentru un apartament cu două camere

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close