Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Mărturii cutremurătoare. Profesorul Gheorghe Amza: M-am gândit la sinucidere în spatele gratiilor

Mărturii cutremurătoare. Profesorul Gheorghe Amza: M-am gândit la sinucidere în spatele gratiilor

Mărturii cutremurătoare. Profesorul Gheorghe Amza: M-am gândit la sinucidere în spatele gratiilor
21 Mar 2017   •   21:50

Gheorghe Amza, un profesor universitar care a fost închis pentru ca a vândut subiectele la examenul de bacalaureat, a mărturisit în emisiunea Sinteza Zilei că s-a gândit la sinucidere, atunci când s-a aflat în spatele gratiilor. Motivul? I-a fost greu să suporte umilinţele la care a fost supus.

„Într-o săptămână s-au sinucis cinci persoane. Nu vreau să aud de puşcărie, ci de lagăre de exterminare. Auzi un urlet îngrozitor, era cineva căruia îi murise mama şi copilul care într-un accident de maşină. L-au bătut şi l-au dus la izolare pentru că el nu a mai putut explica ce i se întâmplase. (...) Amintiri oribile sunt de la început, dacă nu am vrut să denunţ. Am fost băgat pentru că nu am vrut să spun de unde am luat rezolvările la subiectul de chimie. A doua zi a dat-o pe luare de mită. Începând de aici pentru această nedreptate uriaşă, până la convorbirile cu familia în faţa unui geam scârbos, abia se auzea, telefoanele pârâiau. Vizitele îţi făceau mai mult rău decât bine. (...)Gândul sinuciderii este în permanenţă. Nu poti suporta umilinţele. Am cerut să fac un control medical. Ca să ajungi la doctor pot să treacă şi patru luni. Aveam o problemă complicată. După două săptămâni, ne-au aruncat ca pe nişte cartofi şi ne-au dus la spital. Ne-au purtat la spital cu cătuşe. Am intrat în cabinet, doctorul nici măcar la cinci metri nu ne-a lăsat să ne apropiem. Ne-a întrebat ce căutăm acolo. M-am îmbolnăvit când am văzut atâta răutate”, a povestit Gheorghe Amza la Antena 3.

Profesorul a amintit şi de condiţiile din arestul preventiv. „Eram în arestul preventiv unde am stat 10 luni, la secţia 4, baia era undeva la 300 de metri de celulă şi iarna ne ducea o dată pe săptămâna la baie, toată celula, 17 sau 22 de inşi aveam la dispoziţie 5 minute pe 5 duşuri din care două nu mergeau, apoi mergeam prin ger înapoi în celulă. Cine ajunge în puşcărie, cu cât stă mai mult nu mai iese sănătos de acolo”, a mai spus profesorul Amza.

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close