Antena 3 CNN Actualitate "Iese la 1 leu KWh!" | Soluția inedită descoperită de un profesor român prin care am putea să economisim energie

"Iese la 1 leu KWh!" | Soluția inedită descoperită de un profesor român prin care am putea să economisim energie

Profesorul Virgil Stoica, conferențiar universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, are o soluție inedită de economisire a energiei.

"Iese la 1 leu KWh!" | Soluția inedită descoperită de un profesor român prin care am putea să economisim energie
Sursa foto: pixabay
de Gabriel Dano    |    12 Sep 2022   •   20:30

Este vorba despre utilizarea motorului cu ardere internă și pentru a produce căldură, dar și pentru a produce curent electric.

"Dacă mă uit la prețul kilowatt-ului, pot să spun că e mai rentabil să producem, în acest moment, căldură și curent electric cu motor cu ardere internă (...) Dacă producem acum, noi chiar am făcut un calcul de acest gen, un motor cu ardere internă ar putea să producă și curent, și ardere internă în același timp, dacă recuperăm căldura și o folosim să ne încălzim, ne-ar ieși KWh la un leu, cu motorină și benzină cumpărată de la pompă“, a precizat Virgil Stoica, pentru DC News.

„Dacă producem doar curent electric cu aceste generatoare, ieșim la 5 lei KWh, nu-s rentabile. Dacă folosim să recuperăm căldura și să ne folosim de ea, ajungem la 1 leu KWh“, a adăugat profesorul.

Întrebat cât ar costa un astfel de sistem specialistul.

"Există centrale murale, similare cu cea pe care o avem noi doar că este pe motor cu ardere internă și produc curent electric de ordinul puterii instalate la 1-2 KW și termic undeva la 9-12 KW termici legate direct la conducta de gaz.

Din calculele pe benzină și motorină, iese la 1 leu KWh dacă recuperăm totul de la motorul respectiv. Există soluții pe piață, dar nu suntem obișnuiți că nu știm ce ne așteaptă. Toată lumea e în derivă“, a concluzionat Virgil Stoica.

×
Subiecte în articol: energie
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close