Antena 3 CNN Actualitate Soprana Angela Gheorghiu, declarații controversate despre mari artiști români: "S-au construit false legende comandate"

Soprana Angela Gheorghiu, declarații controversate despre mari artiști români: "S-au construit false legende comandate"

Soprana Angela Gheorghiu a făcut declarații controversate într-un interviu pe care l-a acordat recent. Artista a catalogat drept ”false legende” unele dintre cele mai importante simboluri naționale precum George Enescu, Ciprian Porumbescu sau Maria Tănase.

Soprana Angela Gheorghiu, declarații controversate despre mari artiști români: "S-au construit false legende comandate"
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Oct 2021   •   09:00

Angela Gheorghiu a explicat că mulți artiști consacrați nu au avut de fapt o carieră internațională de prestigiu, iar românii au învățat o istorie a muzicii fabricată la comandă:

„Cine a fost Ciprian Porumbescu? Un compozitor care a scris puţine lucruri… Aici este o problemă în România. O problemă cu George Enescu, cu Ciprian Porumbescu… Nimeni nu vrea să afle cine au fost oamenii aceştia. Ciprian Porumbescu a fost un compozitor ce se afla la începutul carierei, a compus o operetă românească. Muzica sa nu este de mare valoare, comparativ cu mulţi alţi compozitori români. Bietul de el, nici n-a avut timp, pentru că a murit tânăr din cauza tuberculozei.”, a declarat Soprana pentru Contributors.

Celebra soprană a contestat și succesul cântăreței de muzică populară Maria Tănase:

„Legendele care s-au format în România sunt exagerate, s-au construit false legende comandate. Sunt nume şi istorii construite. Nu poţi să spui că Maria Tănase cânta la New York, dacă ea a cântat printre mese. Este adevărat. A cântat, într-o expoziţie probabil internaţională din moment ce i-a invitat şi pe români acolo. Oamenii stăteau la mese şi ea a cântat printre acei oameni”

Soprana a spus, de asemenea, că există artiști mult mai mari decât compozitorul George Enescu:

„Eu în 30 de ani nu am descoperit nici o sală importantă în care George Enescu să fi cântat. Unde a cântat? Vă imaginaţi în perioada în care George Enescu a cântat la vioară ce artişti mari erau atunci pe planetă? Vă puteţi imagina?"

×
Subiecte în articol: Angela Gheorghiu George Enescu
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close