Antena 3 CNN Actualitate Sorin Oprescu: Coplata nu rezolvă problemele reale ale sistemului

Sorin Oprescu: Coplata nu rezolvă problemele reale ale sistemului

Sorin Oprescu: Coplata nu rezolvă problemele reale ale sistemului
de M.T.    |    22 Mar 2013   •   16:47

Coplata la externarea din spital nu poate rezolva problemele reale ale sistemului sanitar, consideră primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, care consideră că mult mai important este pachetul de servicii de bază.

„Coplata? Este a zecea oară în viaţa mea de doctor când aud chestia cu coplata. (...) Nu, acest lucru nu rezolvă problemele reale ale sistemului sanitar. Problema esenţială a sistemului sanitar este cofinanţarea făcută de către bugetul statului. Chiar dacă este greu de făcut în perioada aceasta de restrişte financiară, bugetul statului trebuie să participe la programele de sănătate, iar casa de asigurări să poată să dea justa dimensiune a nevoilor financiare din spitalele care funcţionează", a declarat Oprescu, potrivit Mediafax.

„Cred că mai important este de a avea curajul, şi cred că ministrul are acest curaj, de a arăta care este dimensiunea financiară a pachetului de bază. De 17 ani, de când funcţionează casa de asigurări de sănătate, niciun ministru al Sănătăţii nu a avut curajul să dea dimensiunea pachetului de bază, să spună cinstit: români, putem să vă facem analiza asta, putem să facem asta, restul nu putem să facem. E greu, dar este cinstit, este onest faţă de populaţie. Aşteptam cu toţii pachetul de bază", a adăugat primarul general.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat joi pentru Mediafax că s-a aprobat HG privind coplata. Astfel, pacienţii vor da între 5 şi 10 lei o singură dată la externare, indiferent de perioada spitalizării, iar medicii de familie vor primi 50% pentru pacienţii înscrişi pe liste şi 50% pentru servicii.



×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close