Antena 3 CNN Actualitate Doar un spectator dintre miile de participanți la evenimentele culturale pilot s-a infectat cu Covid-19

Doar un spectator dintre miile de participanți la evenimentele culturale pilot s-a infectat cu Covid-19

Un singur participant dintre miile de spectatori prezenţi la cele patru evenimente-pilot culturale, organizate de autorităţi la mijlocul lunii mai, s-a infectat cu SARS-COV-2.

Doar un spectator dintre miile de participanți la evenimentele culturale pilot s-a infectat cu Covid-19
Sursa foto: cultura.ro
de Adelina Miron    |    10 Iun 2021   •   17:30

Peste 1.300 de persoane au participat la patru eveimente culturale pilot prin care s-a urmărit analizarea posibilității de relaxare a restricțiilor din sectoarele cultural-creative. 

Evenimentele la interior au avut loc în data de 14 mai 2021, la Opera Națională București, și în data de 15 mai la Teatrul Național București și la Opera Națională Română Cluj-Napoca. Cel derulat la exterior la Opera din capitală a avut loc sâmbătă, 22 mai.

”În urma monitorizării, nu a fost testată pozitiv nicio persoană care a participat la cele trei spectacole de la București, se arată într-o adresă oficială a STS. După spectacolul de la Cluj a fost confirmată o persoană la data de 23, în urma unui test antigen rapid. „Conform World Health Organization, simptomatologia specifică virusului SARS-CoV-2 apare, de regulă, după cinci - șase zile de la infectarea cu acesta. Astfel, ținând cont de faptul că între spectacolul de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca și rezultatul testului au trecut opt zile, și că o singură persoană a fost confirmată pozitiv din peste 1.300 de participanți (rezultând un procent de aproximativ 0,07%), concluzia evidentă este că acest caz unic nu este statistic relevant sau reprezentativ pentru evenimentele pilot în ansamblu și că este foarte posibil ca infectarea să se fi produs la o dată ulterioară evenimentului.”, se arată în raportul Ministerului Culturii.”, potrivit unui comunicat de presă

Ministerul Culturii a ajuns la concluzia că ”acțiunile culturale nu reprezintă o sursă pentru focarele de infecție”:

”În final, raportul Ministerului menționează: evenimentele pilot au avut rolul de a confirma că acțiunile culturale nu reprezintă o sursă pentru focarele de infecție, că publicul participant este unul responsabil, că sectorul cultural creativ își poate continua munca și că statul poate oferi predictibilitate pentru acest domeniu. Recomandarea Ministerului Culturii este ca activitatea sectorului să nu mai fie suspendată pe perioada stării de alertă pe teritoriul României, indiferent de situația epidemiologică.”, se precizează în comunicatul Ministerului Culturii.

×
Subiecte în articol: COVID-19 infectat cultural
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close