Antena 3 CNN Actualitate Spital de Boli Infecțioase, închis în valul cinci, la Constanța. Medicii și pacienții fac apeluri disperate pentru redeschiderea unității

Spital de Boli Infecțioase, închis în valul cinci, la Constanța. Medicii și pacienții fac apeluri disperate pentru redeschiderea unității

Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa este în continuare închis, la aproape 4 luni de la incendiul care a izbucnit la secţia ATI. Deşi medicii fac apeluri disperate pentru redeschiderea, măcar parţială, a spitalului, autorităţile bâjbâie.

Spital de Boli Infecțioase, închis în valul cinci, la Constanța. Medicii și pacienții fac apeluri disperate pentru redeschiderea unității
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    Cătălina Buzoianu    |    11 Ian 2022   •   12:41

Spitalul de Boli Infecțioase de la Constanța este în continuare inchis, la aproape 4 luni de la incendiul care izbucnit în secția ATI. Nimeni nu poate spune în acest moment, cu exactitate, cand va fi reluată activitatea instituției sanitare.

Medicii de aici au facut numeroase apeluri pentru redeschiderea, măcar parțială, a spitalului, în condițiile în care nu toate secțiile au fost afectate de flăcări.

Iniţial, Primăria Constanţa, proprietarul spitalului, a anunţat că în luna decembrie 2021 unitatea va fi deschisă parţial. Acest lucru nu s-a întâmplat. La finalul anului trecut, aici se efectuau încă lucrări de reparaţii, de refacere a instalaţiilor. Între timp, s-a semnat finanțarea unui proiect de reabilitare energetică a spitalului pe fonduri europene. Cumva, primarul a invocat derularea acestui proiect astfel încât să nu mai investeasca alți bani.

Expertizele tehnice, efectuate însă de specialiști independenți, au scos la iveală o mulțime de nereguli lăsate de foștii manageri, nereguli care au intrat deja în atenția procurorilor.

Până acum au fost întocmite patru variante de proiectare pentru lucrările de reparații. S-a constatat că secția ATI este cea mai șubredă, se caută soluții pentru consolidare, motiv pentru care a fost izolată.

Clădirea, construită înaintea celui de al doilea război mondial va fi redeschisă, cel mai probabil, în luna februarie, au transmis reprezentanții primăriei.

Imediat după finalizarea proiectului, se vor obține avizele DSP și ISU, apoi, va fi emisă autorizația de construire.

Aproape 7000 de constănțeni au semnat o petiție online prin care cer redeschiderea spitalului, acum, în fața pericolului valului 5 al pandemiei.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat într-o conferinţă de presă că va merge la Constanţa, marți, pentru a verifica stadiul lucrărilor de reparaţii la acest spital afectat de incendiu.

Comunicatul transmis de Primăria Constanța, marți, 11 ianuarie 2022

La data de 01 octombrie 2021, la momentul incendiului care a curmat șapte vieți, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase nu avea aviz emis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și nici Autorizație de Securitate la Incendiu. În consecință activitatea spitalului a fost oprită până când clădirea va respecta regulile impuse de legislația cu privire la protecția împotriva incendiilor.

Imediat după incendiu, Inspectoratul de Stat în Construcții a demarat un control la SCBI. Pentru a stabili situația clară a clădirii spitalului, Inspectoratul de Stat în Construcții a angajat doi experți, care au analizat situația clădirii din punct de vedere al rezistenței și al Securității la incendiu.

Expertiza tehnică preliminară a arătat că în zona fostei secții de Terapie Intensivă clădirea nu mai prezintă siguranță în utilizare pentru că structura a fost afectată. De asemenea expertiza cu privire la Securitate la incendiu a scos la iveală foarte multe vulnerabilități legate de modul de depozitare a arhivei, situația podului clădirii, sistemul de hidranți era subdimensionat, lipsa instalației de detecție a incendiului și, nu în ultimul rând, multiple neconformități la instalația electrică.

Rezultatul anchetei ISC a fost înaintat procurorului de caz care investighează circumstanțele în care a avut loc incendiul în urma căruia au decedat șapte pacienți diagnosticați cu Covid. Imediat după control, conducerea SCBI a procedat la întocmirea documentației pentru obținerea avizelor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Direcția de Sănătate Publică în vederea autorizării.

În luna octombrie, la solicitarea SCBI, Primăria Municipiului Constanța a emis un Certificat de Urbanism și o Autorizație de Construire în regim de urgență. Inițial s-a luat în calcul refacerea secției de Terapie Intensivă, dar ulterior, după definitivarea Expertizei Tehnice preliminare care a interzis folosirea acestei părți din clădire, lucrările s-au rezumat doar la decopertarea pereților și izolarea parterului afectat de incendiu. A fost emis un alt Certificat de Urbanism în vederea obținerii unei Autorizații de Construire doar pentru partea de clădire rămasă funcțională.

Pentru obținerea avizului ISU este nevoie de numeroase documente: memoriu de arhitectură, memoriu cu piese scrise și piese desenate, instalația de stingere a incendiilor cu hidranți interiori și exteriori (la data incendiului exista doar un hidrant și mai trebuiesc încă cinci), proiect al instalației electrice, proiect al instalației de oxigen. 

În paralel, SCBI a angajat un expert care lucrează la o amplă expertiză care vizează întreaga structură a clădirii. Aceasta va fi gata pe 12 ianuarie a.c. Proiectul de arhitectură este gata și pe baza acestuia vor fi gata și proiectele subsecvente cum ar fi cel al noii instalații electrice. În luna octombrie 2021, au fost schimbate toate prizele, întrerupătoarele electrice și lămpile din spital, iar neconformitățile din instalația electrică au fost îndepărtate pentru ca să se asigure alimentarea cu energie electrică a spitalului pe perioada reparațiilor.

În prezent clădirea SCBI a fost zugravită în totalitate s-au făcut reparații, lucrări de reparație a podului și de ignifugare. Au fost schimbate 40 de uși cu unele rezistente la foc și cu sistem de deschidere antipanică așa cum cere legea. Au fost renovate cele două beciuri, s-au făcut reparații la toată instalația sanitară și au fost construite două băi. S-a achiziționat tavan fals antifoc și a fost montată instalația de detecție la incendiu. Instalația de oxigen a fost modificată conform noilor standarde ale DSP și au fost montate tablouri de control al presiunii pe fiecare nivel. La această oră instalația de oxigen este plină cu azot și este în stare de funcționare. A fost schimbat unul dintre cele două lifturi pentru a se asigura circuitele în spital.

Pentru obținerea avizului ISU este nevoie de numeroase documente: memoriu de arhitectură, memoriu cu piese scrise și piese desenate, proiect al instalației de stingere a incendiilor cu hidranți interiori și exteriori (la data incendiului exista doar un hidrant și vor mai fi montați încă cinci).       

Instalația electrică existentă este veche și subdimensionată față de cerințele de astăzi. De exemplu într-un salon de 2 paturi există acum 3 prize și sunt necesare 28. Au existat foarte multe improvizații. În aceste condiții se elaborează un proiect nou la finele căruia instalația existentă va fi anulată. Proiectul nou cuprinde circuite ce vor fi trase aparent. Au fost achiziționate extractoare de aer viciat în fiecare salon care are sursă de oxigen. Acestea sunt corelate cu senzorii de oxigen și vor porni atunci când concentrația de oxigen va fi mai mare de 23%. Acestea sunt în curs de montare. La finele săptămânii toate vor fi pe poziție. Se va face o instalație de aport de aer proaspat pe holuri și în saloane pentru a compensa presiunea negativă din saloane. 

În acest moment mai sunt efectiv de executat doar trei repere: instalația electrică, instalația de hidranți exterior și interior, o instalație de aport de aer proaspat pe holuri și în saloane.

Finanțarea primită de la Primăria Municipiului Constanța este în valoare de 2.027.077,91 lei. De asemenea, foarte multe persoane, fizice și juridice, s-au mobilizat exemplar și au făcut donații pentru ca Spitalul Clinic de Boli Infecțioase să redevină funcțional. S-au făcut donații în bunuri în valoare de 395.863,57 lei. Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a făcut o donație în valoare de 300.000 lei. Asociația „Dăruiește Aripi” a susținut refacerea spitalului printr-o donație de 99.600 lei.

×
Parteneri
Cutremurător! Previziuni pentru 2023, de la 'călătorul în timp'
x close