Antena 3 CNN Actualitate Spitalele închise "eronat" ar putea fi redeschise

Spitalele închise "eronat" ar putea fi redeschise

Spitalele închise "eronat" ar putea fi redeschise
Sursa foto: foto: Intact Images
25 Mai 2012   •   15:29

Vasile Cepoi,Ministrul Sănătăţii susţine că în prezent analizează situaţia spitalelor închise la 1 aprilie 2011, existând posibilitatea deschiderii unor "centre de sănătate multifuncţionale" sau chiar a redeschiderii, pe cheltuiala autorităţilor locale, a celor care au fost "închise eronat", scrie Mediafax.
   
Ministrul a declarat că este în curs o analiză privind situaţia spitalelor închise, existând chiar şi posibilitatea redeschiderii celor care au fost "închise eronat". El a subliniat că astfel de cazuri sunt puţine.

"Acolo unde s-a închis un spital sau nu mai funcţionează la ora actuală - sau nu s-a închis, spitalul există şi n-a fost nici desfiinţat măcar, dar nu mai funcţionează, deci populaţia respectivă nu mai beneficiază de nişte servicii medicale - se pune întrebarea: serviciile medicale pe care spitalul respectiv le acorda erau de nivel de servicii de spital sau nu? Dacă vom constata că erau într-adevăr servicii spitaliceşti şi atunci a fost eronat întreruptă activitatea acelui spital, vom permite să se refacă, dacă este posibil, dacă constatăm că are resursele necesare. Dar în această situaţie vor fi foarte puţine spitale, pentru că majoritatea nu acordau servicii spitaliceşti, ele acordau servicii de tip ambulator, doar că, fiind numit spital, fiind în relaţie contractuală cu Casa (de Asigurări de Sănătate), pacienţii respectivi dormeau acolo", a spus Vasile Cepoi. El a susţinut că acest fapt a devenit evident în momentul în care s-a luat decizia închiderii unor spitale, iar pacienţii din acestea ar fi trebuit transferaţi în alte unităţi medicale.

"Închiderea spitalelor a lăsat fără servicii medicale "o populaţie de 30.000, 50.000, de 100.000 de locuitori, arondate unităţilor medicale respective", a declarat Cepoi. El a arătat că există, încă din 2003, o strategie de raţionalizare a spitalelor, care propunea reorganizarea şi transformarea lor în centre de sănătate multifuncţionale - "un gen de policlinici ceva mai complexe", care să asigure urgenţa, permanenţa, accesul la servicii medicale de specialitate şi eventual spitalizarea de zi.
   
Cazurile care necesită internare ar urma să fie trimise la spitale care pot să îi asigure serviciile medicale necesare, a precizat Cepoi. El a mai spus că analiza va arăta care dintre spitale vor putea fi redeschise şi care vor deveni centre de sănătate multifuncţionale.
 
El a precizat că eventualele costuri de redeschidere a spitalelor unde se impune acest lucru vor fi suportate de comunitatea locală, întrucât spitalul îi aparţine. La observaţia că ministerul a luat decizia închiderii, Cepoi a spus că "ce a făcut ministerul nu costă".
 
Cepoi a afirmat că în cazul spitalelor transformate deja în azile de bătrâni autoritatea locală ar trebui să "facă eforturi" pentru a putea deschide acolo un centru de sănătate multifuncţional sau să redeschidă spitalul.
  
Un număr de 67 de spitale au fost închise la 1 aprilie 2011. Multe sunt acum centre de permanenţă, cu medici de familie, dar sunt şi situaţii în care se aşteaptă încă avizele. Câteva dintre fostele spitale sunt acum cămine de bătrâni, iar altele, puţine, au rămas funcţionale prin decizii în instanţă.

×
Subiecte în articol: Vasile Cepoi
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close