Antena 3 CNN Actualitate Doliu în cinematografie! A murit actorul care a jucat rolul lui Darth Vader în trilogia originală Star Wars

Doliu în cinematografie! A murit actorul care a jucat rolul lui Darth Vader în trilogia originală Star Wars

David „Dave” Prowse, actorul cunoscut de mulţi pentru rolul lui Darth Vader în trilogia originală Star Wars, a murit la vârsta de 85 de ani.

Doliu în cinematografie! A murit actorul care a jucat rolul lui Darth Vader în trilogia originală Star Wars
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    29 Noi 2020   •   13:52

Vestea decesului lui David „Dave” Prowse, actorul cunoscut de mulţi pentru rolul lui Darth Vader în trilogia originală Star Wars, a dat-o chiar agentul său.

„Cu mare regret şi tristeţe sufletească pentru noi şi milioane de fani din întreaga lume anunţăm că clientul nostru Dave Prowse a decedat la vârsta de 85 de ani”, a declarat agentul Thomas Bowington.

Prowse a fost un fost culturist care a jucat rolurile a mai mulţi monştri din filme înainte de a fi invitat de George Lucas pentru o audiţie în rolurile lui Vader şi Chewbacca. El l-a ales pe Vader şi, întrebat de ce, a răspuns: „Toată lumea îşi aminteşte ticălosul”. Rolul lui Chewbacca a ajuns la Peter Mayhew care a murit anul trecut, notează Mediafax.

David Prowse, un înpătimit al sportului 

Născut la Bristol în 1935, Dave Prowse a fost, potrivit IMDB, crescut de mama sa şi nu şi-a cunoscut niciodată tatăl. A dezvoltat o pasiune pentru culturism şi antrenament cu greutăţi la începutul adolescenţei şi a concurat la competiţiile Mr Universe, unde a devenit prieten cu Arnold Schwarzenegger şi Lou Ferrigno.

A câştigat de trei ori campionatul britanic de haltere cu greutăţi şi a fost selectat pentru a reprezenta Anglia la Jocurile Commonwealth din 1962 din Perth, Australia.

Primul film al lui Prowse a fost Casino Royale din 1967, unde a jucat Monstrul lui Frankenstein. Deşi distribuţia s-a bazat pe statura lui Prowse, el a dezvoltat un puternic interes în actorie şi a decis să o continue mai departe. CV-ul său include roluri în A Clockwork Orange de Stanley Kubrick şi multe filme Horror. El a fost antrenorul personal care l-a pregătit pe Christopher Reeve pentru rolul lui Superman în 1978.

Cariera lui Prowse ca actor a durat 50 de ani, dar rolul său de Sith Lord în Star Wars i-a adus faima internaţională. Accentul său din West Country nu a fost considerat potrivit pentru rolul lui Darth Vader, iar multe replici au fost dublate cu cele ale actorului american James Earl Jones în post-producţie. În anumite scene de luptă în costum s-a aflat şi luptătorul olimpic britanic de scrimă Bob Anderson.

Vedete din filmele Star Wars au adus un omagiu lui Prowse

„Sunt atât de trist să aud că David Prowse a murit. El şi-a iubit fanii la fel de mult cum ei l-au iubit. #RIP”, a scris, pe Twitter, Mark Hamill, care a jucat rolul lui Luke Skywalker.

Actorul din serialul The Mandalorian, Carl Weathers a postat pe Twitter: „RIP David Prowse. Omul care a contribuit atât de mult la legenda lui Darth Vader. #BePeace".

×
Subiecte în articol: Star Wars David Prowse
Parteneri
Horoscop rune 29 mai-4 iunie 2023, cu Mihai Voropchievici
x close