Antena 3 CNN Actualitate Ruşii plănuiesc un atac puternic în Zaporojie, oraşul cu cea mai mare centrală nucleară din Europa. Ce scenarii iau în calcul autorităţile ucrainene

Ruşii plănuiesc un atac puternic în Zaporojie, oraşul cu cea mai mare centrală nucleară din Europa. Ce scenarii iau în calcul autorităţile ucrainene

Este stare de asediu în aceste momente în Zaporojie, regiunea care adăpostește cea mai mare centrala nucleară din Europa. Autorităţile ucrainene se aşteaptă la un atac puternic din partea rușilor şi sunt analizate mai multe scenarii. Iată despre ce este vorba.

Ruşii plănuiesc un atac puternic în Zaporojie, oraşul cu cea mai mare centrală nucleară din Europa. Ce scenarii iau în calcul autorităţile ucrainene
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Mar 2022   •   16:54

Autorităţile ucrainene se aşteaptă la un atac puternic din partea rușilor. Vreme de 38 de ore localnicii nu vor mai putea ieşi din case sau din buncăre. Zaporojie a devenit un importat punct de tranzit pentru cei care fug din Mariupol, localitate bombardată intens de ruşi.

Cristi Popovici, jurnalist de război Antena 3 care a transmis timp de trei săptămâni din cele mai fierbinți zone din Ucraina, a explicat ce scenarii sunt luate în calcul. 

"Suntem în acest moment într-o perioadă de încetare a focului în zece regiuni din Ucraina. Cele mai importante ar fi Kiev şi Mariupol, unde sunt zeci de mii de oameni care trebuie evacuaţi.

În Kiev, însă, în această dimineață au fost din nou bombardamente în partea de nord ceea ce împiedică, din păcate, evacuarea către oraş.

Kievul deocamdată se ţine bine pe partea de sud, dar în nord atacurile continuă dinspre Rusia.

De partea cealaltă avem Mariupol, oraş atacat în continuu de la începutul războiului. Sunt atacate extrem de multe obiective civile pe lângă cele militare care, de fapt, au fost folosite drept pretext de Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei. 

Şi ajungem la Zaporojie, oraş aflat în partea de sud-est a Ucrainei. Autorităţile au declarat stare de asediu care intră în vigoare de azi de la ora locală 16.00 și se va încheia luni, la ora 6.00.

Localnicii sunt sfătuiți să stea în case sau în buncăre pentru că sunt așteptate atacuri puternice din partea rușilor.

Zaporojie, regiunea care adăpostește cea mai mare centrala nucleară din Europa care se află în acest moment sub controlul rușilor, dar este operată de angajați ucrainieni. La fel se întâmplă şi cu centrala de la Cernobîl.

Între Zaporojie şi Mariupol ar trebui să fie în vigoare unul din cele 10 coridoare pentru evacuarea civililor. Până la această oră peste 35.000 de civili au fost evacuaţi dinspre Mariupol către Zaporojie.

Care este scopul acestor atacuri? Dacă Federația Rusă câştigă controlul asupra Mariupol şi Zaporojie atunci va avea linie verde către Odessa, punct critic în acest război. Dacă şi Odessa intră sub ocupația rusă Ucraina nu va mai avea alimentare comercială", a explicat Cristi Popovici, jurnalist de război Antena 3. 

×
Subiecte în articol: cristi popovici
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close